VULIN ZABORAVIO ŠTA JE GOVORIO O MONSTRUMU: Srbi, imate moju podršku za vladu s Haradinajem
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Amnezija

VULIN ZABORAVIO ŠTA JE GOVORIO O MONSTRUMU: Srbi, imate moju podršku za vladu s Haradinajem

Politika -

Ministar vojni kaže da Srbija nema puno izbora, i da je Haradinaj isti kao i Tači, Mustafa ili Kurti, iako je do pre samo četiri meseca pričao sasvim drugačije

Srbi na Kosovu imaju moju podršku da odluče, u skladu sa svojim interesima, šta je najbolje, šta dobijaju, a svi vrlo dobro znamo da oni s kojima moraju da sarađuju nisu ničiji prijatelji, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin o dogovoru Srpske liste na Kosovu da uđu u koaliciju s Ramušem Haradinajem.

Ministar vojni je pre samo četiri meseca pričao da je Haradinaj ubica i da jedino može u zatvor!

Ipak, juče je promenio ploču, pa je, obrazlažući svoj stav, rekao da nema nikakve razlike između albanskih političara.

- Nema razlike između Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Mustafe ili nekog iz Samoopredeljenja. Ama baš nikakve. Nijedan od njih nije neko koga bih voleo da srećem, niti neko s kim bih voleo da budem prijatelj, saveznik, politički saveznik, jer nijedan od njih nije čovek koji želi dobro Srbima, ni Srbiji. Srbija nema puno izbora - istakao je Vulin.

Danas glasanje

Inače, predstavnici Srpske liste trebalo bi danas, pre početka sednice skupštine Kosova najavljene za poslepodne, na kojoj će glasati za vladu s Haradinajem na čelu, da se sretnu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku, kako je objavljeno, trebalo bi da se razgovara o kadrovskim rešenjima za novi sastav vlade Kosova, u kojoj će Srpska lista imati tri ministra - za lokalnu samoupravu i administraciju, poljoprivredu i za povratak i zajednice. Srpski ministri u Haradinajevoj vladi trebalo bi da budu Dalibor Jeftić, Ivan Teodosijević i Nenad Rikalo, a jedan od njih će obavljati i funkciju zamenika premijera.

- Srpska lista ne čini ništa bez konsultacija s Beogradom, kojem je, dakle, doskorašnji zlikovac Haradinaj sada prihvatljiv politički saveznik. Beograd je nem jer tako veštački pravi atmosferu kao da se ništa nije desilo i sputava javnu polemiku, odnosno oštru osudu javnosti. Ne zna se ni da li je Srpska lista izboksovala da podrškom Haradinaja i ulaskom u njegovu vladu makar položaj Srba na KiM bude poboljšan, ali teško je zamisliti da bi bivši vođa OVK dao takve garancije - komentariše politikolog Boban Stojanović.

Poslanici Srpske liste su još u četvrtak, posle tromesečne blokade institucija u Prištini, podržali konstituisanje kosovskog parlamenta, izbor pet potpredsednika i predsednika Kadrija Veseljija, Haradinajevog saveznika.

Podrška Pacolija

Prethodno su se dogovorili o saradnji sa tzv. ratnom koalicijom (PAN), čiji je kandidat za premijera Haradinaj. On je uz devet poslanika Srpske liste obezbedio i podršku četiri poslanika Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

foto: Reuters

Zahtevi Studija univerziteta Kolumbija

PRIZNANJE KOSOVA KLJUČNO, KONDOLIZA RAJS PREGOVARA

Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao održivi mir u regionu, a dijalog Beograda i Prištine treba da promeni format uz efikasnije posredovanje međunarodne zajednice, ocenjuje se u izveštaju Instituta za studije ljudskih prava američkog univerziteta Kolumbija. U izveštaju o sprovođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor programa za izgradnju mira i prava tog instituta Dejvid Filips, predlaže se jasno definisanje tema pregovora i postavljanje roka od najviše dve godine, kao i snažnija uloga SAD i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača, poput bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs.

Predlaže se „scenario u kom svi pobeđuju“, a prema kom bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije.

Spreman scenario

KOSOVO DOBIJA STOLICU U UN?

Posle najave da se u Beogradu pokreće unutrašnji dijalog o Kosovu, albanski lobisti uz pomoć Fondacije „Klinton“ užurbano spremaju rezoluciju za UN kako bi Kosovo dobilo stolicu u tom telu. Plan je, kako saznaje Sputnjik, da Kosovo dobije status države posmatrača, po uzoru na Palestinu. SAD navodno nameravaju da na taj način zaobiđu Savet bezbednosti UN, čije članice imaju pravo veta, a ako bi Priština uz pomoć SAD i uspela da ostvari svoje ciljeve pre završetka pregovora u Briselu, pregovori Beograda i Prištine bi izašli iz statusno neutralnog formata.

A OVAKO SU U SRBIJI PRE ČETIRI MESECA GOVORILI O HARADINAJU

Aleksandar Vulin: Dokazani ubica

- Kada vam hapšenjem preti dokazani ubica i vođa jednog od najmoćnijih narko-klanova u Evropi, onda morate da znate da je to ozbiljno.

Ivica Dačić: Skraćivao jezike

- Ja mu i sa ovog mesta poručujem da skrati jezik, jer Haradinaj svojim žrtvama nije samo figurativno skraćivao jezik.

Marko Đurić: Za procesuiranje i lečenje

- To što govori i radi Haradinaj ne zavređuje politički osvrt, već pokazuje da je on, osim za procesuiranje, zreo i za lečenje.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić, Reuters, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je stvarno ubijen Arkan! Ubice ekskluzivno govore za Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track