KRAJ EVROPSKE ŠARENE LAŽE: Brisel još jednom produžio Srbiji rok za prijem u EU
Foto: Stock

Surova realnost

KRAJ EVROPSKE ŠARENE LAŽE: Brisel još jednom produžio Srbiji rok za prijem u EU

Politika -

Predsednik EK Žan-Klod Junker najavio izradu strategije za priključenje Srbije EU tek 2025. I komesar za proširenje Johanes Han ocenio da je to realan vremenski okvir za prijem

Srpskim zvaničnicima još jednom je izbijen glavni adut kojim, naročito pred izbore, osvajaju građane da Srbija samo što nije postala punopravna članica Evropske unije. Političari u narednih osam godina, sudeći prema porukama iz Brisela, gde su opet produžili rok prijema Srbije u EU, ne bi smeli da zamajavaju javnost o izvesnom evropskom putu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, naime, u pismu predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU o strategiji širenja EU najavio izradu Strategije za uspešno priključenje Srbije i Crne Gore EU s perspektivom pristupanja daleke 2025. godine. Ocenu da je realan vremenski okvir da Srbija tek za osam godina pristupi Uniji dao je juče i Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

- Srbija može da se pridruži EU i pre 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja potrebnih kriterijuma. Ovo je jako ohrabrenje za Srbiju i sve zemlje zapadnog Balkana - izjavio je Han i naglasio da EU nije neka fantastična politička kreacija ni politički raj, te da, kao i u svim klubovima, članstvo u EU dolazi sa obavezama.

Muke duge 17 godina

- Dugo su Srbija i zapadni Balkan bili posmatrani kao zadnje dvorište EU, a danas se posmatraju kao enklava Unije s legitimnim pravom za pristup - naveo je Han i podsetio da EU godišnje daje 200 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji, što je oko tri milijarde evra od 2000. godine.

Upravo je pre 17 godina Srbija ušla u proces priključenja EU. Formalni kraj se ne nazire - Srbija ima status zemlje kandidata i od 35 pregovaračkih poglavlja, u kojima su tematski podeljeni i sadržani uslovi koje država mora da ispuni za članstvo, otvoreno je tek 10.

U međuvremenu Srbija je ispunjavala i razne političke zahteve - od saradnje s Haškim tribunalom do potpisivanja Briselskog sporazuma i aktuelnog rešavanja pitanja Kosova. Nije nepoznato da se očekuje i hapšenje odgovornih za paljenje ambasada Nemačke i SAD, prijem Kosova u međunarodne institucije, udaljavanje od Rusije...

foto: AP

I dok je susednim državama trebalo najviše 10 godina da se priključe Uniji, Srbija će možda uspeti za dve i po decenije.

Direktor agencije Pragma Cvijetin Milivojević smatra da vlasti i odgovara produžavanje roka:

- Iako ne bi trebalo da koriste temu evropskih integracija, vlast će pomoću svoje propagandne mašinerije učiniti suprotno. Kazaće: „Evo, dali su nam rok kao što smo tražili“. Vlasti odgovara odlaganje prijema jer se time odlaže i referendum na kojem građani treba da se izjasne da li su za ulazak u EU, bez 17 odsto teritorije Kosova i neprijateljskih odnosa s Rusijom, što su dva glavna uslova, ili su protiv.

I zaista, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Kurir kaže da se rokovi uopšte ne produžavaju, jer nikad nije bilo vremenskog okvira, tako da je ovo dobra vest:

Ništa dramatično

- Naš plan je da do 2022. otvorimo i zatvorimo sva poglavlja, a onda ide procedura ratifikacije u zemljama članicama, što otprilike traje dve-tri godine, neke čak održavaju referendum o članstvu nove države. A i mi tada možemo da održimo referendum. Prema tome, ništa dramatično ili bitno drugačije od našeg plana. Ova i prethodna vlada postavila je i započela najvažnije reforme i Srbija ide u dobrom pravcu.

Biljana Bojić

Srbija Kao Skadar na Bojani

1. jun 2000. Srbija postaje „potencijalni kandidat“ za članstvo u EU

29. april 2008. Srbija je potpisala SSP, koji je stupio na snagu 1. septembra 2013.

22. decembar 2009. Srbija je podnela zahtev za prijem u članstvo EU

1. mart 2012. Srbiji dobila status kandidata

28. jun 2013. Evropski savet doneo je odluku da se otvore pristupni pregovori

ČINJENICE

Šta smo uradili

ispunili sve zahteve u saradnji s Haškim tribunalom i isporučili sve optuženike

potpisan Briselski sporazum

donose se zakoni usklađeni s propisima EU

Šta se još očekuje

hapšenje odgovornih za paljenje ambasada Nemačke i SAD

prijem Kosova u međunarodne institucije (UN, Interpol...)

udaljavanje od Rusije, vojno i ekonomsko

rešavanje niza bilateralnih problema s Hrvatskom (izbegli, ratna odšteta, kulturno blago...)

s Rumunijom rešavanje pitanja vlaške manjine u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track