ŠUTANOVAC: Mediji bliski vlastima dobijaju milione! VRANJSKE: SNS-mediji dobili 11,4 miliona, mi 150.000
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković, Fonet/Vlada Srbije, PrintScreen

ŠUTANOVAC: Mediji bliski vlastima dobijaju milione! VRANJSKE: SNS-mediji dobili 11,4 miliona, mi 150.000

Politika -

Rat koji na Tviteru vode premijerka Srbije i lider demokrata nje jenjava. Povod je gašenje "Vranjskih".

Lider demokrata je na toj društvenoj mreži objavio niz podataka o finansiranju medija iz državnog i budžeta grada Vranja, čiji su vlasnici članovi SNS i SPS.

Pre nego što je što je na tviteru reagovala premijerka Srbije, Dragan Šutanovac je objavio seriju tvitova koristeći hešteg #StojimoUzVranjske, a juče je i prisustvovao skupu podrške tom listu i njegovom glavnom uredniku Vukašinu Obradoviću ispred Vlade Srbije.

Brnabić je potom odlučila da podeli podatke o novcu koji su "Vranjske" dobile za medijski sadržaj na konkursima Ministarstva informisanja u prethodnih devet godina. Ona je taj sadržaj prikazala u dva perioda - od 2008. do 2012. godine (vreme vlasti DS) i od 2014. do 2017. godine.

Brnabić je istakla da je iznos od 2014. veći od iznosa dodeljenog u periodu 2008-2012. i navela: "Ali važno je da Dragan Šutanovac #StojimUzVranjske".

Kako je objavila predsednica Vlade, iz državnog budžeta od 2014. Vranjske su podržane sa 4.475.959 dinara, dok im je grad dodelio 9.026.808 dinara. Ona je navela da je u vreme DS tom lokalnom nedeljniku uplaćeno iz budžeta 1.674.794 dinara.

Hešteg #StojimUzVranjske koristi se na tviteru kao vid podrške nedeljniku "Vranjske" nakon što je bivši predsednik NUNS-a i osnivač "Vranjskih" Vukašin Obradović stupio u štrajk glađu.

Nakon što je odreagovala Brnabićeva, lider demokrata je na Tviteru delio informacije kome su sve država i grad Vranje delili novac.

Vranjske: Dobili smo samo 150.000 dinara

Redakcija "Vranjskih" u saopštenju navodi da je na konkursu, na kojem je, kako su naveli TV Vranjska plus, "lokalna stranačka televizija SNS-a", dobila 6,5 miliona dinara, portal "Vranjskih" je dobio svega 150.000 dinara, a štampano izdanje nije dobilo ništa, iako je reč o jedinim nedeljnim novinama na prostoru krajnjeg juga Srbije.

"Ako navedene brojke predstavljaju činjenice, a predstavjaju, onda je potpuno licemerno i predstavlja zamenu teza pričati o tome kako su Vranjske od Ministarstva kulture i informisanja za tri godine dobile 4,4 miliona. Treba li ići i dalje, pa reći da su još dve medijske kuće, u rukama istog vlasnika, a takođe bliske vlasti koju predvodi SNS, samo na istom konkursu u Vranju dobile 4,9 miliona, što sa onih 6,5 čini 11,4 miliona od ukupno odobrenih 14,5 miliona dinara na jednom konkursu. Postoje li u Vranju i drugi mediji i da li je ovo ravnopravan tretman vlasti prema njima", navela je redakcija.

Oni su dodali da ne traže da budu privilogovani već samo da žele da imaju ravnopravan položaj prilikom raspodele sredstava na konkursima.

"Besmisleno je, čak i perfidno smišljeno da ova vlada i vlast uopšte govori o tržištu i tržišnom poslovanju, ako imamo pomenuti primer televizije Vranjska plus. Takođe, tražimo ravnopravnost i u odnosu državnih organa, pa i Poreske uprave prema medijima, bez obzira na to ko kakvu uredjivačku politiku ima", navela je redakcija "Vranjskih" u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dačić pomogao Marjanovićima?! Evo šta potpredsednik Vlade kaže za posete u Borči!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track