(KURIR TV) ZAVRŠEN SKUP OPOZICIJE NA TRGU REPUBLIKE: Naredni zakazan za 20. oktobar
Foto: Dado Đilas

(KURIR TV) ZAVRŠEN SKUP OPOZICIJE NA TRGU REPUBLIKE: Naredni zakazan za 20. oktobar

Politika -

Na Trgu Republike U Beogradu održan je protest u organizaciji PSG koji predvodi Saša Janković. Okupljeni građani nosili su zastave tog pokreta i transparente protiv izborne krađe.

Prema navodima organizatora ovo je prvi u nizu skup o stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora u Beogradu.

Većina opozicionih stranaka i pokreta pozvala je svoje pristalice da učestvuju na tom protestu.

foto: Dado Đilas

Na plato ispred spomenika Knezu Mihailu izašao je i glumac Sergej Trifunović koji je izrecitovao Disovu pesmu "Naši dani", a potom pozvao građane da se 20. oktobra, za kada je zakazan naredni skup, okupe u većem broju i izrazio nadu "da im tada neće biti hladno".

foto: Dado Đilas

Za improvizovanu govornicu izašao je i aktvista Filip Vukša. On je pozvao okupljene da pruže podršku studentima Pavlu Terziću i Gavrilu Vučetiću, učesnicima studentskih protesta u aprilu ove godine.

- Sudeći Pavlu i Gavrilu oni sude svima nama. Zato hajdemo s njima na sud da dokažemo da smno Beograđani a ne prestupnici. Vreme je da ovaj grad povede neko kome nije prioritet lična korist i uhlebljenje porodice. Želim da neko od vas Beograđana, neko ko nije sedeo u fotelji i bio kompromitovan bude sledeći gradonačelnig Beograda - rekao je Vukša.

foto: Dado Đilas

Kniževnik Gojko Tešić je govor započeo pesmom Dositeja Obradovića "Vostani Serbie". On je pozvao građane da zaborave sve lične sukobe i kako kaže "ujedine se protiv ponižavanja, nasilja, ispoljavanja najnižih strasti, protiv diskreditacije i diskvalifikacije, protiv najopskurnijih izmišljotina i rijaliti programa".

- Opozicijo ujedini se! Samo tako se možemo izboriti za slobodu mišljenja i fer i demokratske izbore - rekao je Tešić i još jednom pozvao opoziciju da prevaziđe razlike, udruži se, osvesti i ujedini.

foto: Kurir TV

Režiser Janko Baljak je Beograđanima poželeo Novu godinu:

- Vlast bi da nam za početak ukine godišnja doba, da nas zaslepi novogodišnjom rasvetom. Ime i prezime ove vlasti je nasilje. Vlast je doktorirala izbornu krađu a dovođenjem ljudi na Vračar i Voždovac usavršavaju predizbornu krađu. Vračar je dobio 5.000, a Voždovac 10 hiljada novih birača koji će odmah nakon izbora promeniti mesto boravišata i vratiti se tamo gde će početi drugi izbori - rekao je Baljak.

foto: Dado Đilas

Na samom početku se obratila novinarka Aida Ćorović:

- Da li vas čudi što u budžetu nema para za đake prvake i osobe sa invaliditetom a budžet za novogodišnje ukrase se uvećava, da li vas brine porast vršnjačkog nasilja, da li vas brine što se afere poput tetke iz Kanade koja plaća za stan aktuelnog ministra odbrane ili ona o 24 stana u Bugarskoj? - pita se Ćorović.

foto: Dado Đilas

Među prvima su se pojavili Vuk Jeremić, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić. Skupu prisustvuju i član PSG Božo Prelević, lider Levice srbije Borko Stefanović, naš proslavljeni košarkaški trener Duda Ivković, glumac Sergej Trifunović.

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track