SKANDAL I SAMOVOLJA: Vulin hoće da otpušta invalide, a da zapošljava članove partija
Foto: Fonet

Izmenama zakona o vojsci ministar postaje bog i batina

SKANDAL I SAMOVOLJA: Vulin hoće da otpušta invalide, a da zapošljava članove partija

Politika -

Čelnik resora vojske moći će da bez konkursa daje posao, a sam će birati i koga želi da školuje, navode u Vojnom sindikatu Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uskoro će, ukoliko predložene izmene zakona o vojsci budu usvojene, moći da bez konkursa zapošljava ljude u sistem odbrane, dok bi, s druge strane, bez posla mogli da ostanu pripadnici Vojske koji imaju nekih zdravstvenih poteškoća, upozoravaju iz Vojnog sindikata Srbije!

Novica Antić, predsednik tog sindikata, kaže da su izmene zakona koje je predložilo Ministarstvo odbrane početak privatizovanja Vojske Srbije (VS) jer se ministru daje pravo da odlučuje o nekim pitanjima koja su ranije bila isključivo u nadležnosti Vlade.

Sramne odredbe

- Daje mu se diskreciono pravo da odluči da li će vojna policija obezbeđivati nekoga van VS, da zapošljava bez konkursa, dakle, neposrednim prijemom na radna mesta koja sam izmisli, što je idealno za stranačko zapošljavanje, a takođe mu se daje i pravo da školuje koga on smatra da treba i gde treba - navodi Antić i dodaje:

- Zakon predviđa i robovlasnički i diskriminišući položaj vojnika i starešina po ugovoru, jer mogu raditi na određeno vreme do 53, izuzetno do 60. godine, bez prava da posle toga odu u penziju, dok za vreme službe nemaju prava koja imaju lica zaposlena na neodređeno. Antić posebno upozorava da se ovim izmenama zakona stvara mogućnost da pripadnici VS koji imaju trajna zdravstvena ograničenja lako dobiju otkaz.

- Svi ranjeni ili povređeni koji budi oglašeni radno nesposobnim dobiće otkaz i završiti na birou. Toliko o brizi države za ljude koji su joj posvetili život - kaže on.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovarali na naša pitanja povodom predloga izmena zakona, koji su još uvek u fazi nacrta, nakon čega sledi javna rasprava, zatim usvajanje u Vladi, a onda diskusija i glasanje u parlamentu.

Partijski poslušnici

Vojni analitičar Vlade Radulović, komentarišući predložene izmene, kaže da se nada da ovo neće proći skupštinsku proceduru i zaživeti u praksi:

- Vojska Srbije je dovoljno uzdrmana i opterećena brojnim problemima, a diskreciono pravo ministra da zapošljava bez konkursa i otpušta „prema sopstvenom nahođenju“ sasvim sigurno preti da naše oružane snage, sa slavnom istorijom i bogatom tradicijom, pretvori u oružanu formaciju partijskih poslušnika i podobnih činovnika.

Ekipa Kurira

ČINJENICE

ŠTA PREDVIĐAJU IZMENE ZAKONA O VS

Jačanje funkcije ministra odbrane

Ministar može da zapošljava bez konkursa

Lakše otpuštanje bolesnih pripadnika VS

Uloga načelnika Generalštaba biće savetodavna

Načelnik Generalštaba se ne pita o opremanju vojske

Vojna policija će moći da obezbeđuje ljude i van VS i Ministarstva odbrane

foto: Fonet

BRANIO SE VULIN O KRITIKAMA AMBASADORA SAD KAJLA SKATA

Niko mi nije rekao da lažem

Vulin je juče, komentarišući kritike koje mu je uputio ambasador SAD Kajl Skat, rekao da je ključno govoriti istinu i da je normalno da ministar odbrane bude uz svog generala (Vlastimira Lazarevića, prim. aut.), ali i istakao da će dati sve od sebe da odnosi SAD i Srbije budu najbolji mogući.

Vulin je, gostujući na TV Pink, rekao da je u svim raspravama i sa Skatom i sa drugima koji su mu zamerali zbog toga što brani borbu svog naroda izostalo samo jedno - niko mu nije rekao da laže.

- Ovo je potpuno nepotrebno i nema razloga dizati tenziju zbog očiglednih stvari. A istina je vrlo jednostavna - Srbija nije tražila ratove, nije ih vodila, nije izazvala bombardovanje, general Lazarević je čestit i hrabar čovek i nema vojske koja će ga se odreći - rekao je Vulin.

Njega je juče branio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da „američki ambasador u Beogradu ne treba da se meša u unutrašnje stvari Srbije, jer naši ambasadori to ne čine“. Uz konstataciju da je Lazarević odslužio kaznu, Dačić je rekao da je Ramuš Haradinaj kosovski premijer koji će tek da je odsluži, dok se hrvatski general Ante Gotovina, oslobođen optužbe za ratne zločine, sprema za predsednika Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track