MONTGOMERI O IZETBEGOVIĆEVOM ZAOŠTRAVANJU SITUACIJE U REGIONU: Srbija ne može sama da garantuje stabilnost, ona zavisi i od komšija
Foto: Zorana Jevtić

poruka bošnjačkog člana Predsedništva BiH o priznavanju Kosova izazvala žestoke reakcije

MONTGOMERI O IZETBEGOVIĆEVOM ZAOŠTRAVANJU SITUACIJE U REGIONU: Srbija ne može sama da garantuje stabilnost, ona zavisi i od komšija

Politika -

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri istakao je danas da je dobro upoznat sa aktuelnom situacijom u regionu, reagujući na zapaljivu poruku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova, i dodavši da bi SAD morale da reaguju isto kao što su reagovale u slučaju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

foto: AP

On je istakao da je izjava Izetbegovića još jedna primer nečeg što je provokativno i opasno, s obzirom da "svi znamo da u BiH svaka veća odluka mora da bude odobrena od tri naroda".

"Njegova izjava je svakako jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su bile po njihovom mišljenu bile provokativne", naveo je Montgomeri.

foto: Zorana Jevtić

On je ocenio i da postoji istorijska nestabilnost koja obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, kao i da je Srbija već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu.

"Srbija ne može sama da načini ovaj region stabilnim kada se dugoročno gleda. Potrebna je pomoć suseda u regionu i međunarodne zajednice, a ne vidim volju, želju i energiju međunarodne zajednice da preduzme korake da ove pomenute zemlje učini stabilnijim. Ako pokušamo da prepustimo Balkan samo EU, to neće biti dobro", ocenio je Montgomeri, podvukavši i da bi "manje zemlje trebalo da se drže podalje od sukoba SAD i Rusije".

SRAMNO! BAKIR NAM ZABIO NOŽ U LEĐA: Bosna će priznati Kosovo! Opasan pokušaj ucene Srbije i Srpske ČITAJTE U KURIRU

Bivši ambasador SAD u Srbiji istakao je da kad "neko bude smatrao da je teško napasti Rusiju na neki način, naći će drugi način da pokaže nezadovoljstvo".

"Niko ne želi da se nađe zarobljen u toj kopci", poručio je on gostujući u jutarnjem programu RTS.

foto: Zorana Jevtić

On je prokomentarisao i polemiku o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih, uz predstojeće beogradske izbore, rekavši da je za Srbiju veoma važno da ima stabilnu vlast.

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će otići u zatvor zbog pogibije dvojice muškaraca na auto-putu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track