VUČIĆ U BRISELU: Sastao sam se s Federikom Mogerini, ona podržava ubrzanje puta Srbije u EU
Foto: Tanjug Printscreen

sledi sastanak s prvim čovekom NATO Jensom Stoltenbergom

VUČIĆ U BRISELU: Sastao sam se s Federikom Mogerini, ona podržava ubrzanje puta Srbije u EU

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Sastanak je održan u sedištu Evropske komisije. Vučić je izjavio posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije.

"Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju", rekao je Vučić novinarima. On je sa Mogerini razgovarao u sedištu Evropske komisije, a iz kancelarije Federike Mogerini uoči susreta je najavljeno da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mir i stabilnost osnovni interes i Srbije i EU"

- Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24( vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju - rekao je predsednik Srbije. Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji pozitivan momentum, koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region. Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja.

- Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog, kostatovao je predsednik Vučić.

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.

- Da smo imali te pameti i to radili pre 10- 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najtežee stvari tek čekaju - zaključio je Vučić.

foto: AP

Vučić je u izjavi novinarima naglasio i da su on i Mogerini razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji će se, istakao je, nastaviti svakako pod pokroviteljstvom EU, u Brisleu ili negde drugde.

"Da razgovarali smo o tome...Da li će biti ovde u Briselu ili drugom mestu, ali svakako pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dakle, biće ili Mogerini ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU", rekao je srpski predsednik posle razgovora s Mogerini u sedištu Evropske komisije.

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu.

Vučić i sa Stoltenbergom

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu. On će se obratiti se ambasadorima zemalja članica na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Stoltenberg i Vučić će se obratiti medijima oko 17 sati.

Uoči posete Briselu Vučić se u ponedeljak u Beogradu sastao sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu, brigadnim generalom Čezareom Marinelijim kome je, kako je saopšteno, ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će sarađivati sa različitim savezima i državama, ali da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

foto: Beta/NATO

U razgovoru je izraženo i očekivanje da će predstojeća poseta srpskog predsednika sedištu NATO "potvrditi napredak u političkom dijalogu i praktičnoj saradnji Srbije i NATO", saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić se novembra 2016, tada u svojstvu premijera, sastao sa Stoltenbergom u Briselu, a teme razgovora bile su saradnja Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir i ukidanje nadzora u "donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova".

Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir i Savetu za evroatlantsko partnerstvo 2006, a 2015. je potpisala i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa NATO.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/EU)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VEŽBA SRPSKE POLICIJE U KNEZA MILOŠA: Pucnjava u kanadskoj ambasadi! Maskirani srpski specijalci munjevito savladali teroriste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track