Najnovije vesti

EULEKS UZVRAĆA UDARAC: Pokrenuo istragu protiv sudije koji ga je optužio za korupciju
Foto: Reuters

EULEKS UZVRAĆA UDARAC: Pokrenuo istragu protiv sudije koji ga je optužio za korupciju

Politika

Misija Evropske unije na Kosovu navela je da je protiv bivšeg sudije Malkoma Simonsa, koji je optužio Euleks za korupciju, u toku istraga "zbog ozbiljnih optužbi". Reakcija misije EU usledila je pošto je Simons francuskom Mondu rekao da je ta misija "politička" i da je zbog korupcije podneo ostavku.


"Malkom Simons je, već godinu dana, predmet serije nezavisnih istraga zbog ozbiljnih optužbi", navodi se u odgovoru Euleksa.

 

Misija EU navela je i da, radi istrage, u Briselu formiran poseban tim, na čijem se čelu nalazi bivši sudija Evropskog suda pravde.

 

"EU i Euleks nemaju toleranciju prema neodgovarajućem i neprikladnom ponašanju svih službenika misije, koji su odgovorni za svoje postupke. U tom smislu, sve navode gospodina Simonsa tretiramo sa jednakom ozbiljnošću", navodi se u saopštenju Euleksa.

 

 

Euleks, takođe, tvrdi da je od Malkoma Simonsa zatražio da dostavi dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje, ali i da bivši sudija to još nije učinio.

 

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema "neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima", i svi članovi Misije su shodno tome odgovorni za svoje postupke.

 

Kako se ističe, Euleks ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni javnosti.

Predsedavajući sudija Euleksa Malkom Simons podneo je ostavku zbog "slučajeva korupcije u okviru misije", navodi francuski list Mond.

 

"Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže", rekao je Simons.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...