Najnovije vesti

HAN O ULASKU SRBIJE U EU: Normalizacija odnosa sa Prištinom jedan od uslova
Foto: Reuters

o drugim poglavljiva treba da se pregovara

HAN O ULASKU SRBIJE U EU: Normalizacija odnosa sa Prištinom jedan od uslova

Politika

Evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han izjavio je danas da je prerano govoriti o tome kako će izgledati konačna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, što je preduslov da Srbija postane članica EU.

"To znači da Srbija mora normalizovati svoje odnose sa Kosovom, a sada je prerano govoriti kako će to izgledati. Naravno, to je jedan od uslova i pogrešno je misliti da sve zavisi isključivo od toga. Treba ispuniti još dosta toga. Mnogo treba da se uradi na polju vladavine prava. O mnogim drugim poglavljima treba da se pregovara i dosta toga promeni", rekao je Han, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Upitan da li to znači da će se prijem Srbije u EU podudariti sa završetkom procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, Han kaže da je tačno nešto sasvim suprotno:"Normalizacija sa Kosovom je preduslov da Srbija postane članica EU".

foto: Profimedia

Na pitanje da li to što je predsednik Evropske komisije Žan Klo Junker pomenuo nedavno 2025. godinu znači da će Srbija i Crna Gora, kao lideri u regionu, biti izdvojene od ostalih zemalja. Han kaže:

"Ne, nije tako. Ako obratite pažnju na Junkerov govor, on nije pomenuo samo lidere u regionu, iako su ove dve države spomenute na papiru. To jasno upućuje na činjenicu da te dve zemlje, Srbija i Crna Gora, već pregovaraju. Tu se one razlikuju od ostalih država. Lično se uzdržavam od bilo kakvih kvalifikacija. Ono što se računa jeste razvoj svake zemlje".

Veruje, kaže, da svaka zemlja napreduje prema evropskoj perspektivi: neke su naprednije, a ostale moraju još da se angažuju i obave domaće zadatke kako bi pripremile teren.

"Načelno, vidim da su gotovo sve zemlje na dobrom putu", rekao je Han.

Dodaje je da, doduše, misli da u Bosni i Hercegovini treba još da se uradi.

"Nadam se da ćemo ubrzo dobiti odgovore na naš upitnik. To je nešto što građani te zemlje očekuju od svojih političkih lidera - da vide da politčki lideri imaju kapacitet i spremnost do odlučuju. Oni žele evropsku perspektivu", naveo je evropski komesar.

foto: Beta/Miloš Miškov

Ostale zemlje su, rekao bih, na dobrom putu.

"Ova strategija će pokriti evropsku perspektivu za sve države Zapadnog Balkana. Veoma je važno istaći da se radi o evropskoj perspektivi za sve zemlje, a ne samo za dve ili tri", kazao je Han.

Govoreći o Kosovu, Han kaže da on, naravno, ne može da ignoriše geostrateške i geopolitičke događaje ali ono što Komisija može da uradi - a što upravo sa posvećenošću i radi - jeste da pomažemo Kosovu da pripremi teren za buduće članstvo u EU, tako što će poboljšati zakonsku strukturu, ekonomski učinak, podići prihode, što je važno u slučaju Kosova jer jedna trećina dohotka dolazi iz carine koja neće postojati u zajedničkom tržištu.

Han je, naime, tako odgovorio na pitanje da li strepi da postoji rizik da Kosovo zaostaje, imajući u vidu da se osim Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom ne može ići dalje i da li postoji neki način da Komisija obezbedi da Kosovo ne zaostaje dok ostali napreduju,a sve u svetlu dešavanja u Kataloniji i problema sa petorkom u EU koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

"Jedna trećina nacionalnog dohotka ne može se zameniti preko noći, zato time treba da se pozabavimo mnogo ranije. Ovako, po mom mišljenju, možemo konkretno podržati Kosovo u pripremama terena za buduće članstvo u EU. Kosovo je deo svih ovih priprema koje vode ka regionalnom ekonomskom prostoru. To je još jedan dokaz naše snažne posvećenosti evropskoj perspektivi Kosova", naveo je Han.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...