BORIVOJE BOROVIĆ ZA KURIR: Da se otvore dosijei BIA
Foto: Marina Lopičić

Intervju

BORIVOJE BOROVIĆ ZA KURIR: Da se otvore dosijei BIA

Politika -

Zalagaćemo se za donošenje zakona o poreklu imovine i o lustraciji, ali preduslov je otvaranje dosijea Državne bezbednosti

Advokat Borivoje Borović, odnedavno član predsedništva Narodne stranke koju je osnovao Vuk Jeremić, govori o stanju u srpskom pravosuđu i načinima na koji će se oni kao stranka zalagati da se poboljša.

Šta treba učiniti da bi se stanje u pravosuđu popravilo?

Reforma pravosuđa je najvažniji segment ne samo u poglavlju 23 već i za uvođenje reda i pravnu sigurnost u državi. Dva bivša režima su sprovela dve neuspešne reforme koje za posledicu imaju samo udar na republički budžet, a da se pritom namnožio podobni broj sudija i tužioca. Iako ne učestvujemo u javnoj raspravi o promenama Ustava vezanih za pravosuđe, pošto su se predstavnici struke, kao što su Društvo sudija, Udruženje tužilaca i druga udruženja, javno ogradili, smatramo da o izboru sudija i tužilaca moraju da se bave samo sudije i tužioci. Zalagaćemo se za donošenje zakona o poreklu imovine i zakona o lustraciji, s tim što će za donošenje ovog poslednjeg preduslov biti otvaranje dosijea Državne bezbednosti. NS je formirao odbor za pravosuđe u kom se nalaze pravni stručnjaci iz različitih oblasti, koji pripremaju ove zakone.

Šta planirate da uradite?

Kako izvršna vlast utiče na selektivno vođenje i samo otvaranje krivičnih postupaka, kao i što javno komentariše aktuelne krivične predmete, ponovo ćemo uvesti krivično delo zabrane javnog komentarisanja nepravosnažnih sudskih postupaka, čime će se sprečiti uticaj političara na postupke, a sudija osloboditi pritiska. Ukinućemo tužilačku istragu. Zalagaćemo se da se formira specijalno tužilaštvo za visoku korupciju, koje će upravo rešiti problem udruživanja političara i kriminalnih krugova u vršenju najtežih krivičnih dela.

foto: Dado Đilas

Koliko je pravosuđe nezavisno?

Pravosuđe je apsolutno zavisno u svim stepenima jer predsednici sudova koji su u statusu vršioca dužnosti u delikatnim postupcima sprovode volju izvršne vlasti. Sudije koje to pokušaju da odbiju ili bivaju premešteni, ili im iznad glave visi mač razrešenja. Postoji manir javnog komentarisanja sudskih postupaka i u fazi istrage, onda je jasno da se time šalje poruka sudijama i tužiocima.

O obračunima

POLICIJA SE SKLANJA

Obračuni kriminalaca i ubistva podsećaju na devedesete. Šta drćava preduzima u obračunu sa kriminalom?

Likvidacije na ulicama Beograda podsećaju na devedesete u smislu brojnosti. Devedesetih je veliki broj klanova di kontrolisala državna ili javna bezbednost. Kriminalne grupe su vršile ciljana ubistva, štitio ih je DB, a nakon toga su novu grupu usmeravale na prethodnu, čime su navodno čistili podzemlje, a policija je u stvari imala svoje dilove u trgovini narkoticima, oružjem i ubijanju političkih protivnika Danas, ne postoji veza policije i kriminalnih krugova, policija se sklanja, a tajne službe se manje bave njima, a više praćenjem političkih protivnika.

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Ratko Mladić do kraja života u zatvoru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track