Najnovije vesti

SVE TAJNE PORUKE RATKA MLADIĆA: Svi su primetili detalj na reveru, ali evo kakvu je kravatu nosio na presudi!
Foto: Fonet/AP

SVE TAJNE PORUKE RATKA MLADIĆA: Svi su primetili detalj na reveru, ali evo kakvu je kravatu nosio na presudi!

Politika

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu pred Haškim tribunalom, ali o detaljima koje je taj dan nosio i dalje se priča.

Naime, mladić je na izricanju presude nosio kravatu na kojoj je ćirilicom bilo ispisano KPRF - skraćenica Komunističke partije Ruske Federacije i komunističkim simbolom - srpom i čekićem.

Komunistička partija Ruske Federacije je politička partija u Rusiji koja je iznikla iz bivše KPSS i KP RSFSR. Zasnovana je na ideologiji marksizma-lenjinizma za svoj politički cilj istakla je borbu za uspostavljanje socijalističkog društvenog poretka na principima društvene svojine i kolektivizma.

foto: Foto: EPA

Ona je bila upečatljive crvene boje, koja je takođe njihov simbol.

foto: EPA

Na reveru je imao značku Natalijina ramonda, poznatu i kao „cvet feniks“, kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja.

U javnosti se Natalijina ramonda opisivala kao „cvet feniks“ koji može da oživi čak i kada se potpuno osuši, pa zalije - „kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu“.

Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) neobičan je cvet izuzetne lepote, a njegova simbolika važna je Srbe iz nekoliko razloga. Ovaj cvet poznat je i kao cvet feniks jer i kad uvene i potpuno se osuši može da oživi ako se i malo zalije.

foto: Vladimir Šporčić

Stoga život ovog neobičnog cveta ima izuzetnu simboliku u vezi sa Velikim ratom i srpskom vojskom u njemu - vojskom koja je doslovno vaskrsla i iako izmučena pokazala svoju moć i hrabrost u Velikom ratu.

Ramondu je prvi klasifikovao čuveni prirodnjak Josif Pančić 1874. godine. Dao joj je ime srpska ramonda (Ramonda serbica). Biljka je prvo uočio na Rtnju, a potom i u okolini Niša. Naš narod ih zove i kolačići, a neodoljivo podsećaju na ljubičice. Jake su i izdrljive, preživele su i ledeno doba i opstale do dan-danas - raste na istoku Srbije i na Kajmakčalanu u Grčkoj, čiji je najviši vrh Sveti Ilija, a na kom je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe uoči proboj Solunskog fronta u Velikom ratu.

(Kurir.rs)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV ISPRED KUĆE GDE JE UHAPŠEN RATKO MLADIĆ:niko raspoložen za razgovor

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...