SUKOB U VLADI: Zorana i Đorđević zaratili zbog beba
Foto: Zorana Jevtić

Ministri se ne slažu oko povećanja roditeljskog dodatka

SUKOB U VLADI: Zorana i Đorđević zaratili zbog beba

Politika -

Potpredsednica Vlade najavila povećanje naknade za rođenje svakog deteta sa 39.000 na 100.000, ministar je to oštro demantovao

Država, po novom Zakonu o finansijskoj podršci roditeljima sa decom, koji bi trebalo da bude hitno usvojen do kraja ove godine, ipak neće povećavati roditeljski dodatak sa 39.000 na 100.000 dinara za svako rođeno dete, već samo za prvo.

Ko je u pravu

Naime, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je nedavno povećanje roditeljskog dodatka za svu decu, ali i predlog novog građanskog zakonika, koji će predviđati mesečnu naknadu za treće dete sve do njegovog punoletstva. Međutim, ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević juče je oštro demantovao najave ministarke Mihajlović.

- Budućim zakonom je predviđeno da prva mera bude povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara. Nije tačno da se roditeljski dodatak povećava za svu decu, već samo za prvo dete, za ostalu ostaje isti iznos. Apsolutno je nerealno da građanski zakonik predviđa naknadu za treće dete do punoletstva, jer se taj zakon uopšte ne bavi finansijskom podrškom porodici i demografskim pitanjima - rekao je Đorđević i dodao da nije istina ni da je Vlada Srbije razmatrala stvaranje demografskog fonda.

Predsednica udruženja „Roditelj“ Gordana Plemić kaže za Kurir da rađanje dece treba da bude prioritete države i da roditeljima treba da se olakša na svaki mogući način.

Važna svaka pomoć

- Naravno da bismo voleli da za svako dete dodatak bude veći jer je važno na svaki mogući način podsticati roditeljstvo u Srbiji, a znamo koliko je važan finansijski podsticaj. Važno je da se neke mere sprovode duže vreme kako bi građani osetili sigurnost - kaže Plemićeva.

Kurir / J. Pronić

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track