VELIKI DAN NA PUTU EVROINTEGRACIJA: Srbija danas otvara još 2 poglavlja u pregovorima s EU
Foto: Nebojša Mandić

Pregovaračka poglavlja 6 i 30 o pravu privrednih društava

VELIKI DAN NA PUTU EVROINTEGRACIJA: Srbija danas otvara još 2 poglavlja u pregovorima s EU

Politika -

Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja - 6 i 30 o pravu privrednih društava, odnosno ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

foto: AP

Time će se broj poglavlja koje je Srbija u prustupnim pregovorima sa EU otvorila u ovoj godini popeti na šest, a broj ukupno otvorenih na 12, od kojih su dva privremeno zatvorena. Srbija u pristupnim pregovorima sa EU treba da otvori i zatvori 35 poglavlja od kojih se ključnim za napredak na putu ka EU smatraju poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i 35 o ostalim pitanjima koje u slučaju Srbije znači pitanje Kosova.

EVO ŠTA SRBIJA MORA DA URADI AKO HOĆE U EU 2025. GODINE: Sporazum sa Prištinom za dve, zatvaranje poglavlja za 6 godina

U okviru poglavlja 6 razmatraju se pitanja u vezi sa osnivanjem i obavljanjem delatnosti privrednih društava u članicama EU, uključujući pravila o osnivanju, registraciji, obavljanju delatnosti, domaćem i prekograničnom spajanju i podeli privrednih društava. Tim poglavljem su obuhvaćena i pitanja računovodstva i revizije, a uskladjivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa pravnim tekovinama EU stvaraju se uslovi koji će kompanijama iz Srbije omogućiti konkurentnost i jednak tretman na tržištu EU.

foto: Fonet

Poglavlje 30 odnosi se na propise koji se primenjuju na spoljnu trgovinu, uključujući carine, obaveze iz članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, trgovinske sporazume EU sa trećim državama, razvojnu i humanitarnu pomoć.

(KURIR TV) PRAVOSLAVNI SAVEZ Vučić i premijeri Bugarske, Rumunije i Grčke saglasni: Srbiji je mesto u EU, nepravda se mora ispraviti!

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ranije je očekivala da će danas biti otvoreno i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima. Srbija je za poglavlje 33, kao i za poglavlja 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, dostavila Briselu pregovaračke pozicije, ali za otvaranje tih poglavlja nije bilo saglasnosti članica EU.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo o Severnoatlantskoj alijansi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja