AMANDMANIMA NIGDE KRAJA, VREMENA SVE MANJE Šešelj žestoko otvorio sednicu o budžetu: Da se ovo desilo našim precima, vlast i opozicija bi se jurili motkama po ulici!
Foto: Nebojša Mandić, Fonet/Nenad Đorđević

Podneto ukupno 2.317 amandmana

AMANDMANIMA NIGDE KRAJA, VREMENA SVE MANJE Šešelj žestoko otvorio sednicu o budžetu: Da se ovo desilo našim precima, vlast i opozicija bi se jurili motkama po ulici!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu, a na dnevnom redu su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu. Poslanici su početak rada iskoristili da postave pitanja Vladi Srbije, što im je omogućeno Poslovnikom o radu parlamenta utorkom i četvrtkom.

foto: Printscreen

14.50 - Živković: Nadležni da daju procenu treba li Mariniki Tepić zaštita

Predsednik Nove stranke Zoran Živković zatražio je da nadležni državni organi danas izađu sa procenom da li je poslanici te stranke Mariniki Tepić potrebna zaštita zbog pretnji koje dobija. Marinika Tepić, koja je ranije prijavila pretnje, kaže da je nije zvao niko iz MUP i tužilaštva, a da informacije saznaje iz medija. Dodala je da je o privođenju jednog od osumnjičenih, Tomislava Lovrekovića, i potom njegovom puštanju saznala iz medija, da su pretnje nastavljene i da je dopunila prijavu i protiv Miše Vacića.

foto: Printscreen

13.40 - Određena je pauza u radu Skupštine u trajanju od sat vremena.

13.27 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je nadležne državne organe da do kraja dana "izvrše procenu" da li je poslanici Nove Mariniki Tepić potrebna zaštita zbog pretnji kojima je izložena.

foto: Kurir

Živković je rekao da bi bilo jako loše da ona sama sa svojim prijateljima brine za svoju bezbednost i bezbednost njene porodice, te da očekuje od nadležnih da do "zalaska sunca" kažu da li je Marinika Tepić slobodna da se kreće bez straha za sebe i porodicu ili nije.

foto: Dragana Udovičić

"Ako nije, neka joj se da zaštita, a ako procene da jeste, neka pruže dokaze čime je obezbeđena njena sloboda", zatražio je Živković i pitao republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac šta se dešava sa slučajem pretnji koje Mariniki Tepić upućuju pripadnici desničarkih organizacija, a kao jednu od odgovornih za širenje fašizma u društvu naveo upravo Zagorku Dolovac jer ne reaguje, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

MARINIKA TEPIĆ PODNELA PRIJAVU POLICIJI: Prete mi smrću

13.05 - Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da Šutanovac nije zaposlen u SDPR-u i zatražio od Martinovića da priloži dokaz za tvrdnje koje je izneo. On je odbacio navode Martinovića i da je Šutanovac bio telohranitelj supruge Slobodana Miloševića, Mire Marković, kao i da nije radio kao izbacivač u noćnim klubovima.

foto: Nebojša Mandić

Milojičić je kazao da o tome kako je Dragan Šutanovac vodio vojsku govori činjenica da se u DS učlanilo 10 generala.

foto: Dragana Udovičić

Poslanica DS Maja Videnović rekla je je nedopustivo da se neko u parlamentu bilo koga naziva stranim agentom i da je nešto radio u interesu druge zemlje i naglasila da presedavajući to ne sme da toleriše.

foto: Marina Lopičić

"O rezultatima Dragana Šutanovca na čelu vojske govore svi. Aktivni pripadnici vojske i danas govore da je to jedini period kada je vojska profesionalizovana i sistem urađen", rekla je ona.

12.42 - Rasprava u Skupštini Srbije danas je obeležila i oštra polemika poslanika Srpske napredne stranke i Demokratske stranke o tome kako je lider demokrata Dragan Šutanovac vodio Ministarstvo odbrane. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je Šutanovac zaposlen u Jugoimportu SDPR. On je kazao da je Šutanovac 2010. godine izvršio nabavku mobilnog sistema radio-relejnih uređaja i na kursnim razlikama oštetio Srbiju za 270 miliona dinara.

foto: Printscreen

Martinović je rekao da nije sramota to što je Šutanovac zaposlen u SDPR, već je sramota što je tadašnja vladajuća koalicija za ministra odbrane izabrala čoveka koji je "otvoreno priznao da radi za strane interese".

"Zbog toga nam se desilo uništavanje tenkova, topova, protivraketnih sistema i zbog toga je Vojska Srbija 2012. bila nesposobna da izvrši osnovni zadatak, a to je da brani zemlju od spoljne agresije", rekao je on.

12.28 - Poslanik iz poslaničkog kluba Dveri Miladin Ševarlić pozvao je danas Vladu Srbije i političke partije u parlamentu da se odreknu dela sredstava koja su im namenjena u budžetu za 2018. godinu kako bi taj novac bio usmeren na subvencije u poljoprivredi.

foto: Zorana Jevtić

Ševarlić je rekao da su sredstva predviđena u budžetu za 2018. za Vladu Srbije u odnosu na 2017. povećana za pet milijardi dinara, a za parlamentarne političke stranke 75,4 miliona dinara. Naveo je da bi vlada i političke stranke trebalo da se odreknu tih sredstava i da se ona usmere na subvencije u poljoprivredi.

12.01 - I današnja sednica protiče u žestokoj razmeni uvreda između vladajuće koalicije i opozicije, a u jednom trenutku poslanica SNS Dragana Barišić izgubila je kontrolu, pa je naglo povisila ton.

foto: Printscreen

Barišićeva se nadovezala na izlaganje poslanika SDS Marka Đurišića u kojem je vladajuću većinu okarakterisao kao "lopovsku" i, uvređena njegovim tvrdnjama, vikala: "Sram vas bilo, ja nisam lopov, moje kolege nisu lopovi!"

foto: Printscreen

(VIDEO) ŽESTOK OKRŠAJ USRED RASPRAVE O BUDŽETU, OVAKVU DREKU JOŠ NISTE ČULI Poslanica SNS urlala iz sveg glasa: Sram vas bilo, mi nismo lopovi!

11.09 - Nakon završetka dela sednica za postavljanje poslaničkih pitanja, Nemanja Šarović iz SRS je reklamirao povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanica SNS Dušica Stojković govorila skoro sedam minuta, primetivši da je prihvatljivo da se poslanicima produži vreme 10 ili 15 sekundi, ali ne i dva minuta.

foto: Printscreen

"Kada je opozicija prekidate rigidno, a kada su predstavnici vlasti onda sve može. To vam kažem gospodine Veroljube Arsiću, da bi zbog građana žigosali vaše antidemokratsko ponašanja", dodao je Šarović.

ŠTOPOVALI VREME U SKUPŠTINI: Šarović vs Arsić! Planula polemika o minutima, sekundama i žigosanju!

Predsedavajući Arsić je primetio da bi Šarović, da je došao na početak postavljanja poslaničkih pitanja, mogao da vidi da je upravo lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je prvi govorio, takođe produženo vreme.

foto: Printscreen

"Kolega Šaroviću, pre nego što mene žigošete trebalo je da dođete u 10 sati, a ne da ušetate pre pet minuta i onda da reklamirate povredu poslovnika. Šešelju sam isključio mikrofon u 5 minuta i 30 sekundi. On je tražio dodatno vreme i to sam mu i dao, pa ako je to važilo za šefa poslaničkog kluba SRS, važi i za koleginicu Dušicu Stojković. Nemojte više da budete advokat DS", poručio je Arsić.

11.05 - Poslanici su, nakon pitanja Vladi Srbije, prešli na raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2018. godinu. Prijavljeni govornici su mahom poslanici vladajuće koalicije.

10.42 - Poslanik DS Dejan Nikolić pitao je šta će se učiniti povodom opravdanih sumnji da je iz opštinskoj budžeta Mionice isplaćen novac po uigranoj šemi određenim licima, a završiće, kako je naveo, za finansiranje vladajuće stranke.

"Takođe, vrši se neverovatan pritisak u Pećincima na određena lica da povuku svoje kandidature, a na druge da glasaju za SNS. To čine batinaši u crnim džipovima. Šta će ministar Stefanović učiniti da se obezbedi minimum demokratskih uslova za održavanje lokalnih izbora", podvukao je Nikolić.

10.20 - Poslanica NS-PSS Sanda Rašković Ivić uputila je pitanje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru kakav je plan države sa Infektivnom klinikom u Beogradu koja se, kako je podvukla, nalazi u higijenski zabrinjavajućem stanju.

foto: Filip Plavcic

"Kad god se primi neki migrant sa povišenom temperaturom, lekarima ostaje jedino da mole Boga da je u pitanju "obična" influenca, a ne nešto što bi dovelo do epidemije u glavnom gradu. Ne razume se dovoljno značaj ove klinike i ostaje gorak ukus u ustima, jer je klinika uknjižena na 2 hektara i 24 ara, a taj teren je prekoputa Hrama Svetog Save, pa nam ostaje nada da zbog lokacije nije nekome već zapeo za oko", navela je Rašković Ivić.

10.17 - Narodna poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je danas MUP i ministra policije Nebojšu Stefanovića šta je učinila povodom prijava zbog organizovanih pretnji i poziva na ubistvo koje dobija od pojedinih desničarskih grupa. Marinika Tepić je podsetila da je dobila pretnje putem serije tekstova na internet portalima i preko društvenih mreža nakon što je u skupštini postavila pitanje "šta fašista Džim Douson radi u Srbiji i u službenim prostorijama Palate Srbija i to sa Mišom Vacićem".

foto: Printscreen

Dodala je da su se pretnje nastavile nakon priloga emitovanog na televiziji N1 "Ultradesničari s Vacićem u vladinoj kancelariji", posle kojeg je Tepić podsetila da je Nova stranka pokrenula inicijativu o zabrani delovanja "Nacionalnog srpskog fronta".

10.08 - Narodna skupština utvrdila je da sednici prisustvuje 99 poslanika, čime su ispunjeni uslovi za rad, pa je rasprava mogla da se nastavi.

foto: Youtube Printscreen

Prvi je reč dobio poslanik SRS Vojislav Šešelj koji je istakao da je Zakon o budžetu jedan od najvažnijih zakona, jer "ako on padne, pada i Vlada, a skoro nijedan narodni poslanik o njemu ne može da diskutuje".

foto: Printscreen RTS

"Kod naših predaka iz 19. veka je bio toliko snažan osećaj za demokratiju da bi se, da je došlo do ovakve situacije da se Zakon o budžetu veže za još 30 nevezanih zakona, vlast i opozicija jurili motkama po ulicama. O njemu mora zasebno da se raspravlja, makar zasedali danonoćno. Nije nam ostavljeno dovoljno vremena, nismo mogli ni da ga pročitamo, ne možemo da govorimo o pojedinostima i amandmanima, jer nam je neko drugi pojeo vreme. Vladajuća stranka je izašla sa nebuloznim amandmanima kako bi trošila vreme i onemogućila nama koji kritikujemo budžet da govorimo. Mi moramo da čuvamo ugled Narodne skupštine i države, ne jurenjem kandžama opozicije po parlamentu, već tolerantnom raspravom o ovakvim zakonima", poručio je Šešelj.

foto: Printscreen

Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana. Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana. Poslanici za raspravu o svim amandmanima imaju ukupno 600 minuta, a do sada su iskoristili 126 minuta.

BURAN DAN PRED POSLANICIMA: U skupštini danas više od 2.200 amandmana, opozicija tvrdi da nema vremena za sve

Juče je razmotreno 35 amandmana na dopunu Zakona o budžetu za 2017, koja će omogućiti isplatu bonusa od po 10.000 dinara za pripadnike sektora bezbednosti i to do kraja godine.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Skupština je razmotrila i 39 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu, od ukupno 417 amandmana podnetih na izmene tog zakona.

POSLANICI ZAVRŠILI RASPRAVU O BONUSIMA ZA VOJSKU I POLICIJU: Opozicija negodovala, Vujović rekao da je sve transparentno

Poslanici opozicije su u raspravi negodovali jer smatraju da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima na predloženi budžet za 2018. godinu, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručuje da to zavisi isključivo od poslanika.

foto: Zorana Jevtić

Opozicija negoduje što su poslanici vladajuće većine podneli veliki broj amandmana na zakone koji prethode budžetu, a koji, navode, ništa ne menjaju i neće biti ni usvojeni, ali za čiju raspravu je potrebno dosta vremena. Na dnevnom redu sednice koja je počela 6. decembra, uz predloženi budžet za 2018. godinu je još 30 tačaka.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track