Najnovije vesti

Tanja Miščević: Civilne misije EU deo pregovaračkog poglavlja 31
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU

Tanja Miščević: Civilne misije EU deo pregovaračkog poglavlja 31

Politika
10:01h

BEOGRAD - Učešće u civilnim misijama je jako važan segment unapređenja odnosa sa državama u koje se te misije šalju, izjavila je šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević na konferenciji "Učešće Srbije u civilnim misijama EU".

Pitanje uključivanja civila u misije EU je deo pregovaračkog poglavlja 31 (Zajednička spoljna i bezbednosna politika), rekla je Miščević na konferenciji na kojoj su predstavljena dva dokumenta - "Vodič kroz civilne misije" i "Analiza nacionalnih kapaciteta za doprinos međunarodnim civilnim misijama".

foto: Zorana Jevtić

Govoreći o tom poglavlju, rekla je da se izveštaj sa skrininga od 2014. godine i dalje nalazi među državama članicama Radne grupe za proširenje u Savetu EU (KOEL).

"Čekamo usvajanje ovog izveštaja kako bismo mogli da predstavimo naša pregovaračka dokumenta sa svim elementima i instrumentima koje smo predvideli i sa idejom i planom kako da uključimo civile u misije EU, čemu će ova dva dokumenta koja smo predstavili jako puno doprineti", navela je Miščević.

Pravni ekspert i jedan od autora "Analize nacionalnih kapaciteta za doprinos međunarodnim civilnim misijama", Dušan Ignjatović, rekao je da je reč o dokumentu koji treba da doprinese budućem kreiranju zakonodavnog okvira u oblasti međunarodnih civilnih misija u Srbiji.

Kako je pojasnio, u tom dokumentu je razjašnjeno šta su to međunarodne civilne msiije i kako su se one vremenom razvijale, koji su osnovni međunarodni standardi koje su kreirale UN, EU i organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i kako su konkretna iskustva tih organizacija vremenom dovela do njihovog nastanka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...