PREDSEDNIK SRBIJE U MOSKVI POSETIO NAUČNI PARK ZARJAĐE: Sa Putinom ću razgovarati o vojnoj saradnji,  moramo da štitimo svoju zemlju i obezbedimo neutralost
Foto: Predsedništvo Srbije

Gust raspored sastanaka tokom posete

PREDSEDNIK SRBIJE U MOSKVI POSETIO NAUČNI PARK ZARJAĐE: Sa Putinom ću razgovarati o vojnoj saradnji, moramo da štitimo svoju zemlju i obezbedimo neutralost

Politika -

MOSKVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o unapredjenju ekonomske i vojne saradnje, situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, ali i o Kataloniji.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije iz Moskve rekao da će to biti njihov najduži zvanični susret, jer će trajati više od dva sata, posle čega je predvidjena zajednička konferencija za novinare.

On je kazao da će pitanja prava srpskih radnika u Rusiji, trgovinski odnosi dve zemlje, kao i potpisivanje sporazuma o gasu biti najažnije ekonomske teme.

"Kako se Srbija razvija, uvećava se potrošnja gasa, od 200 do 300 milijardi kubnih metara. Idemo u realizaciju uvećanja skladišta Banatski dvor sa 250 na 750 kubnih metara, to smo već potpisali, a pokušaćemo da dogovrimo na milijardu kubnih metara, kako bi smo mogli da obezbedimo budućnost za naše gradjane i industriju", rekao je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

On je istakao i da Srbija sada ne može da reši situaciju sa ruskom kompanijom Gasprom kako da reši snabdevanje gasom posle 2019. godine, i naglasio da je jedina mogućnost Srbije da preuzima gas iz Bugarske koji bi dolazio gasovodom iz Turske.

Upitan o najavljenoj nabavci šest vojno-transportnih helikoptera MI-17, Vučić je kazao da će na tu temu večeras razgovarati sa srpskim stručanjacima koji su u Moskvi razgovarali sa ruskim kolegama.

"Da li će biti MI-17 ili neka od varijacija helikoptera MI-17 ili MS-71š...to je sve na našim stručnjacima", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija danas ima ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo početkom '90-tih godina prošlog veka, kao i da zemlja mora biti dovoljno jaka da bi sačuvala vojnu neutralnost.

"Naše ratno vazduhoplovstvo do pre koju godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u medjuvremenu nabavili šest erbasova, tri za policiju, odnosno tek treba da stignu, u toku je naše plaćanje. Dva MI-17 smo potpuno nove kupili...kao i šest MIG-ova 29", rekao je Vučić.

Vučić nije želeo da odgovori na pitanje da li će u Moskvi biti razgovora o kupovini sistema protivvazdušne odbrane.

"Suviše su to složena i škakljiva pitanja, posebno imajući u vidu činjenice da ceo svet gleda u to kao da niko ne želi da vidi Srbiju iole jaku i ne želim političku poziciju Srbije na bilo koji način da ugoržavam", dodao je on.

Vučić je ukazao i da su domaćini pokazali izuzetno gostoprimstvo, pa su čak čistili ulice dok delegacija Srbije prolazi.

"Oni su želeli da ukažu poštovanje, ne meni, već našoj zemlji i narodu", ocenio je Vučić i dodao da će svoju slavu Svetog Nikolu proslaviti u sprskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi.

Razgovaraće se o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo obezbedili siguirnost za građane i fabrike", rekao je Vučić.

Jedna od tema biće i vojno-tehnička saradnja. Vučić ističe da se Srbija ponaša kao suverena zemlja. "Želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost", kaže Vučić.

Planirana je, kako je rekao, kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacija tog modela.

"Naše ratno vazduhoplovstvo skoro da nije postojalo, nabavili smo šest ‘erbasova‘ za vojsku i tri za policiju, dva Mi-17, šest ‘migova 29‘", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti reči o nabavci sistema protivvazdušne odbrane, Vučić je rekao da je kupovina takvog sistema suviše složeno i škakljivo pitanje "imajući u vidu činjenicu da ceo svet gleda u to kao da ne želi da vidi Srbiju jaku".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Moskvi da će odluku o Ruskom humanitarnom centru u Nišu doneti Vlada Srbije.

Vučić je za RTS iz Moskve pred sutrašnje razgovore sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom na pitanje hoće li biti reči o Ruskom humanitarnom centru u Nišu gde Rusija želi da osoblje tog centra dobije diplomatski status, a da se na Zapadu na to gleda sa podozrenjem, rekao da je to odgovarajući opis situacije i težine srpske pozicije.

"To nije laka tema za nas... verujem da niko ne bi bio u mojoj koži", rekao je Vučić.

"Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente - a kakav će biti odgovor Srbije - taj odgovor će dati vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka", rekao je predsednik Srbije.

Vučić obišao Zarjađe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi uz Crveni trg i Kremlj gde je u njegovu čast otgnizovana prezentacija istorije Moskve u sali "Vremenska mašina".

Prezentacija je obuhvatila sve ključne momente u ruskoj istoriji do današnjih dana, prenosi RTS.

Vučić je u Sali "Let" gledao simulacija leta iznad Moskve, Moskva danju i noću koja je izazvala oduševljenje, a Vučić je to opisao kao "Nestvarno!" Delegaciji koju predvosi Vučić predstavljen je i deo parka gde se deca u kabinetima upoznaju sa raznim pojavama i bio u amfiteatru odakle se vidi Kremlj i Crkva Sv. Vasilija Blaženog.

Delegacija Srbije je prešla preko pešačkog mosta iznad reke Moskve, u još jednom muzeju se upoznala sa istorijom Moskve, čime je poseta parku, površine 13 hektara, završena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u posetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a najava susreta obelodanjena je i na zvaničnom Tviter nalogu Kremlja.

foto: Predsedništvo Srbije

(VIDEO) OVAKO VUČIĆ GOVORIT PO RUSKI: Pogledajte susret sa Putinom u Moskvi!

"19. decembra imam veliki i važan sastanak sa Putinom i nadam se da će biti dobrih vesti za Sbiju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdeličkoj klisuri, gde je obišao radove na Koridoru 10.

DAČIĆ: Očekujem dalji razvoj prijateljstva s Rusijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Rusija tradicionalni i stabilan partner Srbije i da od posete predsednika i delegacije Srbije Moskvi očekuje dalji razvoj prijateljskih odnosa.

foto: Zorana Jevtić

"Očekujem potpisivanje nekih novih sporazuma i nove ekonomske projekte i investicije", rekao je Dačić novinarima u prostorijama SPS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije u kojoj učestvuju šef diplomatije i još neki ministri, danas putuju u Mosvu, gde će se Vučić u utorak sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Srbiju i Rusiju povezuju zajednički interesi ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti", poručio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo su ruski migovi koji će danas biti predstavljeni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track