RATNA KOALICIJA U PANICI: Tači i Haradinaj strahuju od suda za zločine OVK!
Foto: Fonet, EPA

Bura u Prištini

RATNA KOALICIJA U PANICI: Tači i Haradinaj strahuju od suda za zločine OVK!

Politika -

PRIŠTINA - Zahtevi kosovskih vlasti za ukidanje Specijalnog suda za zločine bivše OVK posledica su najava da će pre 25. decembra biti objavljene prve optužnice.

Najavljeno je i da će posle toga doći do prvih hapšenja, piše Koha ditore pozivajući se na svoje izvore.

Podsetimo, Koha ditore je prethodno prenela da su kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, predvodnici "ratne koalicije" koja je sa Srpskom listom i pojedinim poslanicima partije Bedžeta Pacolija formirala vlast, podstakli peticiju "ratnih veterana bivše OVK o promeni zakona o Specijalnom sudu".

foto: Youtube Printscreen

Ranije su se pojavljivale spekulacije da bi među optuženima mogli da budu i pojedini visoki funkcioneri, a i samo formiranje koalicije Tačija i Haradinaja uoči prethodnih izbora za kosovsku skupštinu, analitičari su opisivali kao pokušaj da "ratnici" izbegnu utvrđivanje odgovornosti za zločine koji su počinjeni nad nealbanskim stanovništvom. "Ima već više od mesec dana od kada se 23. decembar ocenjuje kao datum kada treba staviti van snage Zakon o specijalnom sudu. Od onoga što sam shvatio, motiv za to se vezuje za informacije koje imaju politički lideri da će se prve optužnice objaviti pred Božić", rekao je izvor prištinskog dnevnika, ponavljajući da će se nastaviti pokušaji stavljanja van snage zakona. Izvor je naveo da se ne zna ko može biti među optuženima, ali da je primetan veliki strah kod svih najviših predstavnika vlasti na Kosovu.

foto: Aleksandar Jovanović

Istovremeno, predstavnici civilnog društva su od institucija Kosova zahtažili da se lični interesi pojedinaca ne stavljaju ispred državnih interesa. "Inicijativa o stavljanju van snage Zakona o specijalnom sudu najveća je šteta koja može biti naneta Kosovu. Takav potez dovodi u pitanje podršku saveznika i može da vrati mnogo koraka unazad sve napore Albanaca za slobodu i nezavisnost. Zahtevamo od poslanika Skupštine Kosova da interese građana i Republike stave iznad pojedinaca i da ni u kom slučaju glasaju za tu izmenu", kaže se u izjavi nevladinih organizacija.

Vanredna sednica kosovske vlade danas po podne

Prištinski mediji najavljuju da će kosovska vlada danas popodne održati vanrednu sednicu na kojoj će razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda, što se tumači kao znak da drama započeta tim povodom juče u kosovskoj skupštini još nije završena. Zvanične najave za sednicu kosovske vlade još nema.

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda, što je potez koji su oštro kritikovali američki, nemački i britanski ambasadori u Prištini.

Tu incijativu su osudili i visoki međunarodni predstavnici na Kosovu. Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova ocenila je da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda strašna i ekstremno štetna. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi je rekao da ideja o izmenama i dopunama Zakona o Specijalnom sudu dovodi do izolacije Kosova. "Ideja o izmeni zakona o Specijalnom sudu može globalno da izoluje Kosova. Nemojte vraćati sat unazad", napisao je Delavi na Tviteru. Ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O'Konel ocenio je da je posle zahteva za promenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata. "Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države", rekao je O'Konel za prištinsku TV Kohavižn (KTV).

(Kurir.rs/Beta/B92/Foto: Fonet/EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track