TERORISTI OPET PRETE RATOM Haradinaj: Pravimo novi OVK! Ponovo će ubijati Srbe!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

PROVOKACIJA: Brat kosovskog premijera zapretio novim ratnim sukobima

TERORISTI OPET PRETE RATOM Haradinaj: Pravimo novi OVK! Ponovo će ubijati Srbe!

Politika -

Daut Haradinaj, koji bi ubrzo mogao da se nađe na optuženičkoj klupi zbog zločina nad Srbima, najavio ponovno aktiviranje paravojne formacije poznate po zverskom nasilju

Borci nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zapretili su ponovim aktiviranjem ove terorističke organizacije, koja je poznata po brutalnom i zverskom nasilju nad Srbima krajem devedesetih!

Naime, Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, poslednjih dana je u velikoj panici zato što pred Specijalnim sudom za zločine OVK počinje suđenje borcima ove paravojne formacije, pa je najavio da će prvo hapšenje optuženih ponovo aktivirati nekadašnji OVK. Inače, pominje se da će upravo Daut Haradinaj biti među prvim borcima OVK koji će se naći na optuženičkoj klupi, a zanimljivo je da se trenutno vodi istraga i protiv njegovog nekadašnjeg ratnog saborca, a danas kosovskog predsednika Hašima Tačija.

foto: Profimedia

Rat mu dostignuće

- Instrument OVK će se ponovo aktivirati na Kosovu kad bude počelo hapšenje za Specijalni sud. Političke partije na Kosovu trebalo je da razmišljaju o Specijalnom sudu 2015, a ne da glasaju za formiranje tog tribunala. Ja nisam deo ratnog krila, ja sam građanin Kosova. Moje najveće dostignuće je rat. Ja sam otvoren i uvek spreman da podržim drugove. OVK nije počinio zločine, Srbija je počinila zločine - doslovno je rekao Daut Haradinaj, dodavši da će Specijalni sud „oštetiti imidž Kosova“.

Stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš kaže da su ovakve opasne najave zapravo bumerang međunarodnoj zajednici i sponzorima nezavisnog Kosova, odnosno „onima koji se za nezavisno Kosovo bore kao za svoje čedo“.

Oštre reakcije

- Ne znam na koga će Daut Haradinaj usmeriti aktivnosti OVK kad je bude aktivirao, jer Specijalni sud za ratne zločine OVK na Kosovu nije srpski sud, nego međunarodni tribunal. Očekujem ozbiljne i oštre reakcije, kao i konkretne korake međunarodnih i kosovskih pravosudnih organa. Ove pretnje nisu naivne budući da dolaze od čoveka koji je veoma opasan i koji se istakao u aktivnostima tokom rata na Kosovu - navodi Dragaš.

foto: Fonet Marko Mišić

RADA TRAJKOVIĆ: OVK zapravo nikad nije rasturen, samo je menjao nazive

I Rada Trajković, srpska političarka s Kosova, smatra da su Haradinajeve najave uperene protiv međunarodnih predstavnika, a ne protiv Srbi, koji su, kako kaže, „najureni i nema ih ni pet odsto“. Ona, međutim, upozorava da OVK nikad nije ni prestao da postoji.

- OVK nikad nije rasturen, on je samo menjao nazive. Nekad je bio OVK, posle je to bila teroristička organizacija ANA, koja je postavljala svuda eksplozive.... Tu su svi borci OVK. To je javna stvar i mislim da to zna i međunarodna zajednica, kao što odlično zna njihovo kretanje i postojanje - kaže Trajkovićeva za Kurir.

foto: Fonet

Spisak od 60 imena

RAMUŠEV BRAT I TAČIJEV UJAK

Specijalni sud za zločine OVK spremio je optužnice protiv više od 60 pripadnika te organizacije. Osim Dauta Haradinaja, koji se tereti zbog „slučaja Radonjičko jezero“, odnosno ubistva 39 Srba, Albanaca i Roma tokom rata na Kosovu, na optužnici će se, po svemu sudeći, naći i nekadašnji komandant i jedan od osnivača OVK Azem Sulja, inače Tačijev ujak.

Tu bi mogao da se nađe i aktuelni šef kosovskog parlamenta Kardi Veseli, a među imenima koja bi mogla da budu optužena pred sudom pominjao se i sam premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

foto: Profimedia

ČINJENICE

SILOVALI, UBIJALI, PLJAČKALI...

-Specijalni sud za zločine OVK formiran 2015. pod okriljem EU

-Bavi se zločinima počinjenim tokom i posle rata na Kosovu

foto: Profimedia

-Istraga o zločinima počela posle izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija

-Pripadnici OVK su osumnjičeni da su ubijali, silovali, sekli delove tela, pljačkali

-Sumnjiče se i za trgovinu organima

-Među zverskim zločinima OVK su i ubistva beba

-Neki od najmonstruoznijih zločina izvršeni u „žutoj kući“

foto: Dragana Udovičić

Aleksandar Vulin

STRAŠNE PRETNJE

Otvorene pretnje ratom i sukobima koje dolaze od predstavnika vlasti u Prištini ugroziće mir u čitavom regionu, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na izjavu Dauta Haradinaja da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati nekadašnji OVK.

- Svaki pokušaj da se zločinci iz OVK ne privedu pravdi mora biti sprečen i kažnjen - istakao je Vulin i dodao da ako Unmik, Kfor i Euleks nisu u stanju da obezbede mir i sigurnost za sve koji žive na KiM, „ako nisu u stanju da obezbede uspostavljanje suda za zločince iz OVK, onda je vreme da priznaju neuspeh“.

foto: Kurir

Kurir / Boban Karović

Foto: Privatna arhiva, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja