Vulin: Jedino Srbiji stalo da se pronađu ubice Olivera Ivanovića
Foto: Dragana Udovičić, AP

apel Prištini da ubistvo Ivanovića ne koristi u političke svrhe

Vulin: Jedino Srbiji stalo da se pronađu ubice Olivera Ivanovića

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da odbijanje Prištine da se srpski organi uključe u istragu ubistva Olivera Ivanovića pokazuje da postoji nespremnost prištinske strane da se pronađu ubice i da je jedino Srbiji stalo do toga.

"Očigledno je da postoji nespremnost, da postoji strah od rešenja. Jedino kome je stalo je Srbija. Samo mi hoćemo da znamo ko je ubica, kako će biti kažnjen i da vratimo mir u region", rekao je Vulin. On je apelovao na vlasti u Prištini, ali i pojedince u Beogradu da "ne koriste ubistvo Ivanovića u političke svrhe".

foto: AP

Kako kaže, već se priča o promeni KPS policije na severu Kosmeta, gde policiju čine Srbi i da bi njihova promena značila promenu etničke strukture, izazvala strah među Srbima, uvođenje kontrole na severu koju nemaju po

Briselskom sporazumu.

"Neko već sada razmišlja da pokuša da zloupotrebi ovaj užas i promeni Briselski sporazum da uspostavi kontrolu na severu tako što će smeniti kompletnu srpsku policiju i postaviti ljude bliske sebi", naglasio je on.

Dodaje da je sramotno i ponašanje pojedinaca iz Beograda koji pokušavaju Vladu Srbije, istaknute funkcinere, na bilo koji način da "povežu sa terorističkim napadom".

foto: Zoran Šaponjić

"Nemojte da zloupotrebljavate tragediju jednog čoveka. Takođe, Priština da ne pokušava da sever preuzmete na ovaj nacin", rekao je on.

Upitan da li može doći do masovnijeg nasilja na severu Kosmeta, on je rekao da je odgovornost za bilo kakav akt nasilja na predstavnicima međunarodne zajednice.

"Od 1999. godine i Rezolucije 1244 organi Srbije nemaju faktičku kontrolu na prostoru KiM. Mi bi voleli da preumemo odgovornost i kažemo da možemo da garantujemo mir", pojasnio je on.

Govoreći o stranim službama na Kosmetu on je rekao da sve zemlje koje su u okviri KFOR-a imaju odgovarajuće bezbednosne strukture da bi zaštitile svoje vojnike, ali i da bi radile kontraobaveštajno.

foto: AP

Upitan da prokomentariše posetu predsednika Aleksandra Vučića Kosmetu, on je rekao da je ona od velikog značaja i da će umiriti Srbe i još jednom će pokazati koliko je stalo državi Srbiji do njih.

Vulin je rekao da je opravdan strah Srba na KiM, jer je posle dolaska Međunarodne zajednice ubijeno više od 1.000 Srba, ali da za to niko nije odgovarao.

"Vučić je na sebe preuzeo tešku, državničku odluku. Teško je otići na KiM i podeliti sa njima patnju, bol i naravno da je opasno i nebezbedno", rekao je on.

Dodaje da dokle god je ubica na slobodi može se sumnjati da će ponoviti zločin, a da je utisak da međunarodna zajednica i Priština stoje po strani i da ne rešavaju zločin.

foto: AP

"Vlasti u Prištini žele teriotoriju, ne žele ljude. Žele sevet Kosova, ali ne žele Srbe tu. Neka me demantuju i formiraju Zajednicu srpskih opština i počnu da sude zločincima OVK", naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track