EU RADI NA NASTAVKU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Što se tiče Brisela, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi koju su same preuzele
Foto: Zorana Jevtić

jedini put

EU RADI NA NASTAVKU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Što se tiče Brisela, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi koju su same preuzele

Politika -

EU radi na nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Radimo da do novog sastanka dođe što je brže moguće, jer je to u interesu obe strane, kažu u Briselu.

EU je još od prošle nedelje u stalnim kontaktima sa Beogradom i Prištinom kako bi se što pre nastavilo sa sastancima tehničkih timova koji su prekinuti 16. janura zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Što se tiče EU, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi koju su same preuzele, da učestvuju u dijalogu", navode evropski diplomatski izvori.

Na konstataciju Tanjuga da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da se "dijalog nastavlja ako se dođe do informacija ili rasvetli slučaj ubistva Olivera Ivanovića", u diplomatskim izvorima u Briselu navode da je stav EU jasan i da se nije menjao.

"EU pozdravlja direktnu komunukaciju koju su telefonom imali predsednici Vučić i Tači i njihov dogovor da se dijalog nastavi i dalje normalizuju njihovi odnosi. Nastavak dijaloga po svim pitanjima od zajedničkog interesa je jedni put koji se može osigurati trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i celoj Evropi", izjavila je prošle nedelje portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U Briselu naglašavaju da je poznato da će 2018. godina biti važna za evrointegracioni proces celog regiona Zapadnog Balkna.

"Poznat je 'raspored' za ovu godinu i vremena nema za gubljenje", kažu za Tanjug u izvorima bliskim Evropskoj komisiji.

U Briselu dodaju da se dijalog upravo zato mora nastaviti što je pre moguće, dok se radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su, kako navode u EU, uključeni istražni timovi obe strane, uz podršku i nagledanje evropske misije Euleks na Kosovu.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONSU VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOK ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA dao detaljan opis muškarca koji je zapalio auto smrti!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track