MINISTRI PIJU KAO SMUKOVI: Naručili žestinu za čak 6 miliona dinara!
Foto: Marina Lopičić

Funkcioneri napunili bifee za debele pare

MINISTRI PIJU KAO SMUKOVI: Naručili žestinu za čak 6 miliona dinara!

Politika -

Članovi Vlade i njihovi gosti moći će tokom ove godine da kvase grlo sa čak 4.090 flaša rakije, likera, votke, konjaka...

Kako bi u svakom momentu ministri i drugi državni funkcioneri, ali i njihovi gosti, mogli da okvase grlo, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa naručila je pozamašnu količinu alkoholnog pića, i to u vrednosti od skoro šest miliona dinara!

Ako je suditi po konkursnoj dokumentaciji, u kojoj je „Tim 99“ iz Beograda za nabavku domaćih i stranih žestokih pića dostavio ponudu od čak 5.887.923 dinara bez PDV, funkcioneri očigledno imaju dobar cug jer izbor pića uključuje kako domaće rakije, tako i strane likere, konjake, votke.

Ko degustira

U odluci o dodeli ugovora, između ostalog, piše i da je ona na period od jedne godine i da je nakon stručnog razmatranja dostavljene ponude „utvrđeno da je ponuda ponuđača ‚Tim 99‘ d. o. o. Beograd ispunila sve uslove i zahteve propisane konkursnom dokumentacijom“.

Među domaćim rakijama najviše je poručeno „viljamovke“, čak 360 flaša, „nostalgije“ od dunje - 180 boca, koliko i „kraljice“ šljivovice (zaštićenog geografskog porekla). Zatim slede „žuta osa“ i rakija od krušaka „nirvana“ - 120 flaša, dok ih u stopu prate rakija od maline i kajsijevača „magija“ - 90. Naručili su i po 60 flaša „medene“, „povlenke“ i 180 boca „gorkog lista“.

Iako na spisku alkoholnih pića najviše dominira žestina domaće proizvodnje - čak 2.506 flaša, ima i stranog pića - 1.584 flaše.

A ko će svu tu žestinu da popije? Ministri listom tvrde da „kod njih toga nema“.

foto: Fonet

Tako ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se u njegovom ministarstvu ne degustira alkohol.

- Kod mene, koliko sam primetio, nema takvih manira, a ni potreba. Svi državni sekretari, pomoćnici i službenici rade veoma predano na zadatim poslovima i zaista nema ni vremena za tu vrstu degustacija. Jedini put kada je bilo kratkog obeležavanja uz skromnu degustaciju alkoholnog pića, ali van radnog vremena, bilo je za moj rođendan. Naravno, to piće nije bilo predmet nabavke Uprave, već poklon jednog od četiri državna sekretara u MDULS - rekao je Ružić.

Kod ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, kako nam trvdi, vlada prava disciplina.

Pravdaju se

- Kod mene u ministarstvu toga nema, ne dozvoljavam alkohol - poručila je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se u tom ministarstvu žestina niti kupuje, niti unosi.

- Ja moje zaposlene, ceo kolegijum, jednom godišnje, pred Novu godinu, odvedem u restoran o svom trošku. U ministarstvu niti ima žestine, niti se kupuje - priznaje Šarčević.

ŠTA SU MINISTRI NAJVIŠE NARUČIVALI

- rakija - 1.836 flaša

- viski - 1.080 flaša

- likeri - 24 flaše

- kampari - 36 flaša

- votka - 60 flaša

- konjak - 24 flaše

foto: Martin Barraud

Branko Dragaš

Opterećuju nam budžet

Za ekonomistu Branka Dragaša ovakva vrsta nabavke pokazatelj je da se u Srbiji štedi na pogrešnim stvarima.

- Štedi se na izdvajanju za poljoprivredu, kulturu, obrazovanje, finansiranje privrede, tu se smanjio budžet. Ovi troškovi koje država pravi samo opterećuju budžet - kaže Dragaš.

Kurir / S. Đurić - B. Karović

Foto: Marina Lopičić, Fonet, Martin Barraud

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track