Najnovije vesti

MLADIĆEVA ODBRANA TRAŽI NJEGOVO HITNO PUŠTANJE NA SLOBODU: Kod generala uočena početna demencija, nema uslove za lečenje u pritvoru
Foto: Foto: EPA

zdravstveno pogoršanje

MLADIĆEVA ODBRANA TRAŽI NJEGOVO HITNO PUŠTANJE NA SLOBODU: Kod generala uočena početna demencija, nema uslove za lečenje u pritvoru

Politika

Odbrana haškog optuženika nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića saopštila je danas da je dostavila podnesak Mehanizmu Tribunala kojim traži njegovo hitno puštanje na slobodu kako bi se lečio u Srbiji i poništavanje presude jer nije zdravstveno sposoban da prati suđenje.

 

Mladić pati od značajno umanjene sposobnosti da sa razumevanjem učestvuje u postupku i komunicira sa svojim advokatima, rekao je jedan od njegovih branilaca advokat Dragana Ivetić, na konferenciji za novinare, napominjući da Mladić nema adekvatno lečenje u pritvoru.

 

Govoreći o nalazu lekarske ekipe koju je odredila odbrana, on je naveo da je kod Mladića uočen "blagi kognitivni poremećaj, početna demencija", i drugi problemi, koji se razvijao tokom poslednih pet do sedam godina dok se nalazio pod nadzorom pritvorske jedinice Ujedinih nacija. Verujemo da je stanje našeg branjenika kritično i da se njegov život dovodi u opasnost uslovima i  tretmanom kojima je izložen tokom nadzora lekara UN, rekao je Ivetić i podsetio da je lekarska ekipa odbrane bila u Hagu krajem prošle godine.

 

On je naveo da su rizik od moždanog i srčanog udara i smrtnog ishoda znatno viši kod Mladića nego kod drugih prosečnih osoba njegovog doba.

Sa zdravljem Mladića igra se ruski rulet, ali u burencutu je četri, pet metaka, a ne jadan, ocenio je on, govoreći o lečenju Mladića u Hagu. Ivetić smatra da je zbog takvog odnosa potrebno sprovesti istragu. Jasno je da se Mladićevo zdravstveno stanje ubrzano pogoršava, rekao je Mladićev sin Darko, navodeći da je čudo da mu je otac još živ.

 

Plašimo se da je nekome tamo u interesu da Mladić tamo umre kako se ne bi radila revizija skandalozno pogrešne presude, rekao je Darko Mladić.

On se zahvalio Srbiji i Rusiji koje su dale garancije za lečenje Mladića. Apelujem na predsednike Srbije i Republike Srpske, Aleksandara Vučića i Milorada Dodika, da ulože diplomatski uticaj i da iznesu preobleme zdravlja Mladića, rekao je Darko Mladić.

 

(Kurir.rs/Fonet)

Foto EPA

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI ! KAMENOVANA KUĆA BIVŠE SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...