Simurdić: Vučićeva poseta Zagrebu je značajan iskorak
Foto: Youtube Printscreen

bivši ambasador Srbije u Zagrebu

Simurdić: Vučićeva poseta Zagrebu je značajan iskorak

Politika -

BEOGRAD - Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj je značajan iskorak u odnosima dve zemlje i govori o spremnosti obe strane da odnose pomere sa mrtve tačke, ocenjuje bivši ambasador Srbije u Zagrebu Milan Simurdić.

"Srbija i Hrvatska mogu mnogo više da postignu i bilateralno, ali i za svoje građane, ako sarađuju i rešavaju otvorena pitanja iz prošlosti, ali i ona koja će neizbežno doneti budućnost. Izostanak redovnog dijaloga ide na ruku samo onima koji su protiv mira i stabilnosti, koji su zarobljenici prošlosti", rekao je Simurdić.

foto: Youtube Printscreen

Prema njegovim rečima, dijalog među susedima je neophodnost i zajednički interes, a to se naročito odnosi, kako je ocenio, na susede poput Srbije i Hrvatske, koji su "po prvi put u istoriji stupili u klasicne, međudržavne odnose pre dve decenije", nakon raspada zajedničke države.

"Proces prilagođavanja je još u toku, ali je pomirenje, normalizacija odnosa, rešavanje otvorenih pitanja i razvoj dobrosusedstva nesumnjiv interes Srbije", istakao je on i dodao da Beograd zagovara politiku mira i stabilnosti u regionu i teži integraciji u EU.

"Potpuno je normalno da u tom kontekstu Srbija ima kontinuiran i sadržajan dijalog sa Hrvatskom", naglasio je.

Upitan kakve rezultate bi ta poseta mogla doneti, Simurdić je odgovorio da će se rezultati najbolje oceniti iz izjava Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, a još bolje i jasnije iz dinamike u odnosima nakon posete.

foto: Youtube Printscreen

"Svaki pomak u rešavanju otvorenih pitanja je ohrabrujući, kao što će biti pozitivni eventualni odgovori o saradnji na pitanjima od zajedničkog interesa. U slučaju Beograda tu se izdvaja očekivana podrška Zagreba evropskom putu Srbije", dodao je.

Navodeći da je boravak predsednika Srbije na inauguraciji hrvatske predsednice u odnosu na predstojeću posetu drugog karaktera, tretmana i protokola, Simurdić je kazao da je ovo prva zvanična poseta Vučića u svojstvu predsednika Republike, koja kao takva, dodaje, ima poseban protokolarni i bezbednosni tretman.

"Posebna je odgovornost na strani domaćina, ali i očekivanja, da se preduzmu svi koraci u pravcu pozitivnog ishoda posete. Ne treba sumnjati da je to interes obe strane pođednako", objasnio je bivši ambasador.

Komentarišući Vučićev predlog o postavljanju moratorijuma od šest meseci na teme koje opterećuju odnose dve zemlje, Simurdić je istakao da je broj aktera u bilateralnim odnosima veoma veliki, kao i da je, navodi, teško zamisliti da je moguće postići pravi moratorijum za izjave sa obe strane.

"Ukoliko se misli na uzdržavanje zvaničnika na izjave koje mogu iritirati drugu stranu, onda bi bilo veoma dobro da takav moratorijum preraste u trajno stanje", zaključio je Simurdić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track