(KURIR TV) VUČIĆ: Srbija je na evropskom putu, ali gradimo sve bolje odnose sa Rusijom LAVROV: Ništa ne namećemo
Foto: Dragana Udovičić

SASTANAK U VILI MIR

(KURIR TV) VUČIĆ: Srbija je na evropskom putu, ali gradimo sve bolje odnose sa Rusijom LAVROV: Ništa ne namećemo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom u Vili "Mir" u Beogradu.

20.19 - Vučić: Nisam reagovao ni na izjave Tačija ni Rame, a nisam video ni današnju izjavu Bakira Izetbegovića, verovatno je stigla tokom našeg današnjeg sastanka, tako da ne bih komentarisao nešto što nisam video. Voleo bih da se malo više koristi jezik poštovanja i razumevanja. Ništa više od toga, ali ništa ni manje. Imamo dobre odnose u regionu i ne mislim da te izjave u kojima ćete da govorite loše o drugim narodima da donose bilo kakav boljitak ili napredak. Još jedanput želim da se zahvalim Lavrovu na posetu, a Srbija je vie puta bila u teškoj situaciji, ali siguran sam da ćemo uspeti da održimo kurs koji se zasniva na interesu naše zemlje, koje nije u suprotnostima sa interesima Rusije, rekao je Vučić čime je završena konferencija.

foto: Dragana Udovičić

20.14 - Da li Rusija strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji i da li ste razgovarali o ruskom centru u Nišu odnosno statusu osoblja,

Lavrov: Ne plašimo se da će se nešto desiti u Srbiji, mada nisam baš najbolje razumeo vaše pitanje. Što se tiče dijaloga, albanska strana će želiti da se proširi, mi nećemo ostati po strani. A govoreći o ruskom humanitarnom centru u Nišu, on već godinama radi i pomaže zemljama i u regionu, za poplave, požare i sve neophodne situacije. Računamo da je taj centar zaista potreban, on je regionalni i međunarodni. Nema nikakvih sumnji čime se bavi osoblje, mi smo pozvali SAD i on je obišao svaki delić centra i uverio se da nije reč ni o čemu sumnjivom. Podsetio bih i na američku vojnu bazu Bondstil, a nije baš jasno čime se tačno bave naše američke kolege, ali oni ne zovu nikoga da ga poseti i da se uveri o čemu je tačno reč.

foto: Dragana Udovičić

20.13 - Ne bih da pokušavam da pojednostavim ovu situaciju i ubeđen sam da bilo koja država mora da bira na osnovu svojih nacionalnih interesa, polazeći od svoje težnje da sačuva svoju tradiciju.

20.08 - "Mogu sa zadovoljstvom da potvrdim ono što je rekao predsednik Vučić. Mi znamo da što se tiče tih poglavlja postoje neki uslovi, koji se tiču priznavanja Kosova i uvođenja sankcija Rusiji. Ne mislim da će ovakav zahtev dugo živeti. A što se tiče Kosova, mi svi smo pozdravili napore EU za upostavljanje dijaloga Beograda i Prištine i računali smo da će EU dobro ispunjavati svoju funkciju. Pre nekoliko godina doneta je odluka o ZSO, ali se ona kako vidimo ne pretvara u realnost", rekao je Lavrov.

20.06 - Odogvorajući na pitanje novinara da li se očekuju neke promene zbog objavljivanja Strategije za priključenje Evropskoj uniji, Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu.

foto: Dragana Udovičić

"Mi se zhavaljujemo Lavrovu i Srbija sve čini u skladu sa međunarodnom pravu po pitanju Kosova. Da bismo rešili prepreku mora da postoji dobra volja Beograda i Prištine, ali i EU. Moj nedvosmislen odgovor je da Srbija neće menjati svoj odnos prema Rusiji. Rekao sam ranije i u Vašingtonu i Moskvi i u Briselu da Srbija neće uvoditi Rusiji, kao i to da nikada nismo ništa činili na njihovu štetu, ali ni oni na našu štetu", rekao je Vučić.

20.03 - Govorili smo o Kosovu, imamo zajednični stav o rezoluciji 1244. Tači je najavio stvaranje vojske Kosova, ali nadam se da će u Briselu shvatiti ozbiljnost ovih izjava. Cenimo napore koje je lično preuzeo Aleksandar Vučić, naročito posle ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića i pridružujemo se da se istraga mora što pre završiti.

20.01 - Ni Rusi, ni Srbi ne nameću ništa jedni drugima, mi smo uvek za to da svaka zemlja treba da ima svoju slobodu izbora i da grade diplomatske odnose. Pozdavljamo i sve napore i odnose koje Srbija ima sa Evropskom unijom.

19.59 - Mi se ovde osećamo kao da smo kod kuće. Veze između naših zemalja odlaze mnogo više od 180 godina, to su duhovne veze i sutra ćemo prisustvovati predaji mozaika Hramu Svetog Save. To ima poseban značaj i za duboke, religiozne odnose.

foto: Dragana Udovičić

19.57 - Potom se obratio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

19.56 - Za kraj, žeim da se ponovo zahvalim i želim im sreću na izborima u martu. Još jedanput veliko hvala gospodine Lavrov, posebno što ste u Beogradu i što na ovako upečatljiv način obeležavamo 180 godina prijateljstva, završio je svoje obraćanje Vučić.

foto: Dragana Udovičić

19.53 - Potvrdili smo našu želju da nastavimo saradnju i kupujemo ruski gas i u budućnosti. Kako Srbija sve više napreduje, pa se i potrošnja povećava. U skladu sa tim, uverni smo da će svi dogovoreni biti poštovani. Takođe, želim da se zahvalim na ruskoj strani na podršci koju stalno pruža, kao i na tome što poštuju našu politiku. Srbija je na evropskom putu, ali gradimo sve bolje odnose sa Rusijom.

foto: Dragana Udovičić

19.51 - Napisao sam još jedno pismo za porodicu pilota Romana Filipova i završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod. Za junacima se ne plače, za njima ostaje ono što su učinili, tako sam završio pismo.

foto: Kurir TV

19.48 - Mnoge goste sam ovde dočekivao, ali nikad ovoliko novinara nisam video. Mi Srbi uvek želimo da pokažemo svoje gostoljubljei bilo bi nam drago da se zaista tako i osećate. Danas obeleževamo 180 godina prijateljstva Rusije i Srbije. Izgubili smo mnogo ljudi za slobodu našeg naroda, ali nikada nismo išli jedni protiv drugih. Dobio sam i pismo od predsednika Vladimira Putina, koji na veoma lep način govori o odnosima Rusije i Srbije, rekao je Vučić.

19.46 - Vičić i Lavrov obratili su se novinarima posle susreta u Vili Mir

Lavrov je doputovao popodne u Beograd, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga srpski kolega Ivica Dačić i ambasador RF u Beogradu Aleksandar Čepurin.

foto: Dragana Udovičić

Vučić i Lavrov će prisustvovati sutra prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije, ministar inostranih poslova Rusije, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh srpski Jirinej i Mitropolit volokolamski Ilarion.

foto: Dragana Udovičić

Šef ruske diplomatije sutra će se sastati i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Povod za posetu Lavrova je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

(Kurir.rs, Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track