LAVROV URUČIO SRPSKOM ŠEFU DIPLOMATIJE ORDEN PRIJATELJSTVA Dačić: Žao mi je što moj otac nije danas sa nama
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

veliko prijateljstvo između rusije i srbije

LAVROV URUČIO SRPSKOM ŠEFU DIPLOMATIJE ORDEN PRIJATELJSTVA Dačić: Žao mi je što moj otac nije danas sa nama

Politika -

BEOGRAD - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je u Beogradu Orden prijateljstva Ruske Federacije uručio ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koji je rekao da za srpski narod ne postoji bliža zemlja, ni narod, od Rusije i ruskog naroda.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef srpske diplomatije naveo je da je orden za njega ogromna čast i veliko lično i profesionalno zadovoljstvo, te da je počastvovan što su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin osvedočeni prijatelji srpskog naroda i što su prepoznali njegovu nameru i napor da unapredi odnose dve zemlje.

"Mnogi pokušavaju da vrše pritisak na Srbiju, kako bi ona, zbog nekih pogodnosti, kao što su ulazak u EU, ili bolji odnosi sa nekim zemljama, vodila antirusku politiku. Srbija nikada neće voditi antirusku politiku. Ja volim Rusiju, ali zato što volim Srbiju", naglasio je Dačić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da svako ko radi protiv veza i prijateljstva Srbije sa Rusijom direktno radi protiv Srbije i srpskog naroda.

Dačić je rekao da mu je posebno drago što mu je to priznanje uručio baš Lavrov, koji je, po njegovim rečima, najviše pomogao Srbiji.

"Kad je Srbiji teško i kada naši protivnici žele da urade nešto protiv naših interesa, iskreno rečeno, ja zovem Lavrova", rekao je Dačić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da je istog dana kada je objavljeno da će mu biti uručen Orden prijateljstva, preminuo njegov otac i da zato taj orden posvećuje njemu.

"Moj otac bi se veoma radovao da je tu i žao mi je što nije tako i svim drugim policajcima i vojnicima, koji su se prethodnih decenija borili za Kosovo, kao i on", rekao je Dačić.

Orden, zaključuje Dačić, predstavlja vrhunac njegove lične i ljubavi njegove porodice prema Srbiji i Rusiji i dodao da zato taj orden nema cenu.

"Sve na svetu možete kupiti, osim prijateljstva dva naroda i države i zato, živele Srbija i Rusija i naše bratstvo", kaže Dačić.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da njegov srpski kolega doprinosi razvoju spoljnopolitičke saradnje dve zemlje, ali i trgovinsko-ekonomsko-investicionoj saradnji, budući da se nalazi na čelu Mešovitog komiteta.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"On doprinosi razvoju kontakata među ljudima, a to je najvažnije, jer se tu pokazuje ono na čemu radimo na međunarodnoj sceni", rekao je Lavrov i poželeo Dačiću uspeha u svim poduhvatima.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je današnji susret dva šefa diplomatije istorijski trenutak i da oslikava saradnju dve zemlje.

"Posebno je lepo, jer se ovaj susret događa baš kada je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je Čepurin.

Kao iznenađenje, Dačiću je Moskovski hor otpevao pesmu "Pravi prijatelj".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track