PREDIZBORNA TIŠINA AL’ ZAMALO: U digitalnoj eri nema zaštite od politike
Foto: Dragan Kadić

RUPA U ZAKONU

PREDIZBORNA TIŠINA AL’ ZAMALO: U digitalnoj eri nema zaštite od politike

Politika -

Na snazi je predizborna ćutnja uoči izbora u Beogradu, Sevojnu, Boru i Aranđelovcu, ali to i nema mnogo svrhe jer ograničenjima ne podleže internet

Iako je u Srbiji na snazi izborna tišina uoči lokalnih izbora u Beogradu, Sevojnu, Boru i Aranđelovcu, koja je nastupila u četvrtak u ponoć i traje 68 časova, do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 sati, za društvene mreže to ne važi!

Zakon, naime, zabranjuje oglašavanje u tradicionalnim medijima i predizborne skupove, ali ograničenjima ne podleže internet.

Boban Stojanović
Boban Stojanovićfoto: N1

I pošto je u eri društvenih mreža praktično nemoguće kontrolisati političke aktivnosti, niti su za to predviđene kazne, izborna ćutnja je izgubila svrhu, zbog čega bi se u narednom periodu mogla razmatrati mogućnost izmene zakona i(li) ukidanje tog instituta.

- Izborna tišina bi trebalo da je mehanizam odbrane građana od dosadnih političara pred sam čin glasanja, a istovremeno da se partijama ostavi vreme da se pripreme za kontrolu izbornog procesa. Ali u ovoj digitalnoj eri to je izgubilo smisao jer ne možete kontrolisati društvene mreže - kaže politikolog Boban Stojanović, koji smatra da bi trebalo razmotriti mogućnost izmene postojećih zakonskih rešenja:

- Pravila ćutnje se ionako krše, a sankcije ne postoje. Politički subjekti se možda i pridržavaju pravila, ali ne možete sprečiti simpatizere da šeruju i komentarišu političke sadržaje. Ne možemo se, dakle, zaštititi od politike.

Inače, u SAD nema izborne tišine jer Vrhovni sud smatra da bi nametanje takvih zabrana, van ograničenog prostora oko birališta na dan glasanja, predstavljalo kršenje slobode govora. Uoči izbora se ne ćuti ni u Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Holandiji, na Islandu, Kipru, u Norveškoj, Portugalu, Švajcarskoj... Izbornu tišinu nema ni Velika Britanija, ali može biti „dobrovoljna“ na dan izbora, a slično nepisano pravilo važi i u Kanadi.

Komplikovano

U ZATVORIMA BEZ GLASANJA

Pritvorenicima i osuđenicima koji trenutno borave u pritvorima i zatvorima u Srbiji neće biti omogućeno glasanje na lokalnim izborima, potvrđeno je za Kurir iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kako su objasnili, zbog komplikovane procedure, za one koji borave iza rešetaka organizuje se glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima, dok se izbori na lokalnom nivou ne organizuju godinama unazad.

Kurir / B. B - J. S.

Foto: Dragan Kadić, N1

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) BEOGRAD, BOR, ARANĐELOVAC I SEVOJNO DANAS BIRAJU: Glasačka mesta otvorena tačno u 7 časova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track