SKANDALOZNA IZJAVA NENADA ČANKA: Batalite alkohol, kanabis leči stres
Foto: Marina Lopičić

ŠOKIRAO

SKANDALOZNA IZJAVA NENADA ČANKA: Batalite alkohol, kanabis leči stres

Politika -

Lider LSV se preko Tvitera ponovo založio za legalizaciju marihuana u medicinske i rekreativne svrhe

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, poznat po stavu da treba legalizovati marihuanu, juče se na Tviteru ponovo osvrnuo na tu temu i skandalizovao javnost.

Naime, dok čuveni lekari upozoravaju na pogubnost korišćenja narkotika, Čanak i dalje insistira „na dekriminalizaciji kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe“, a pod „rekreativne“ podrazumeva „oslobađanje od posledica stresa i opuštanje“!

Bez uvijanja

Nakon što je na svom Tviter profilu prokomentarisao vest o svešteniku i veroučitelju koji su osumnjičeni da su prodavali narkotike, a koja je prethodnih dana izazvala buru u javnosti, lidera LSV sačekalo je pitanje koje mu je direktno i bez uvijanja postavio jedan tviteraš.

- Zar vi, gospodine Čanak, niste nekad ranije pozivali na legalizaciju kanabisa? - napisao je korisnik Tvitera, na šta mu je Čanak odgovorio:

- Jesam, a i dalje insistiram na dekriminalizaciji kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe.

I ranije obećavao

LEGALIZOVAĆU MARIHUANU

Uoči predsedničkih izbora 2017. godine, Čanak je u okviru svoje kampanje izjavio da je njegova ideja da se utrostruče zatvorske kazne za preprodaju heroina, ali i da se dekriminalizuje kanabisa „zato što smo došli u poziciju da zbog toga što se može koristiti kao opojna droga izbacuje iz liste sredstava koja se mogu koristiti za lečenje pojedinih bolesti, pa onda ljudi koji gaje zbog bolesnih u svojoj kući dobiju po tri godine zatvora zato što nemaju način da legalno nabave lekove za svoju porodicu“.

Međutim, tu se polemika o marihuani nije završila jer je jedan drugi tviteraš od lidera LSV zahtevao da mu preciznije pojasni šta podrazumeva pod „rekreativne svrhe“ i da li on time otvoreno poziva na slobodnu konzumaciju ove opojne supstance.

- Šta tačno mislite kad kažete u rekreativne svrhe? - pitanje je tviteraša, nakon čega je usledio odgovor Čanka, koji je pojedine korisnike ove društvene mreže ostavio u šoku, dok je bilo i onih koji su ga podržali.

Lekovi i opuštanje

- Oslobađanje od posledica stresa i opuštanje. Sada se to radi ili lekovima, ili alkoholom. Samo što je slučajeva porodičnog nasilja pod uticajem kanabisa zabeleženo nula, violentnog ponašanja nula, fizičkih zavisnika nula, a sporednih pojava neuporedivo manje nego pri pušenju duvana - napisao je Čanak.

Lider LSV očigledno da je bio zadovoljan komentarom jednog njegovog pratioca, pa je isti retvitovao na svoj profil.

- Ja sam za legalnu prodaju kanabisa, ali isključivo u bibliotekama. Tako će posle trećeg puta neko uzeti knjigu, a ne kao danas, heroin - reči su jednog tviteraša.

foto: Fonet

Danica Grujičić

NEMA POJMA O ČEMU PIŠE

Danica Grujičić, čuveni neurohirurg i načelnik Centra za neuroonkologiju KCS, najoštrije je osudila Čankovo zalaganje za legalizaciju marihuane.

- Gospodin Čanak nije lekar, a očigledno se i ne brine za mlade. Očito je samo jedno, da nema pojma o čemu piše - rekla je Grujičićeva za Kurir. Ona je nedavno upozorila na zastrašujuće posledice koje narkotici imaju na organizam, pre svega dece, poručivši da je droga pogubna za ljudski mozak i da „svaki džoint ubija nekoliko hiljada moždanih ćelija“.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja