Stefanović: Nema tajni iz Brisela, biće teško novom timu

Stefanović: Nema tajni iz Brisela, biće teško novom timu

Politika -
Ne postoji ništa što je dogovoreno u Briselu, a da Vlada Srbije nije usvojila svojim uredbama i zaključima. Samo ono što je usvojila vlada je ono što je dogovoreno u dijalogu", tvrdi Stefanović

BEOGRAD - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da su svi sporazumi iz Brisela koje je vlada usvojila u skladu sa Ustavom, da ništa tajno nije dogovoreno i da nova vlada može sporazume i da poništi ukoliko pokaže da su protivni našim interesima.

"Ako traže nešto tajno, neće naći", izjavio je Stefanović, tvrdeći da je na tu temu predsednik Srbije Tomislav Nikolić u jednoj TV emisiji izneo niz neistina.

"Ne postoji ništa što je dogovoreno u Briselu, a da Vlada Srbije nije usvojila svojim uredbama i zaključima. Samo ono što je usvojila vlada je ono što je dogovoreno u dijalogu", tvrdi Stefanović.

On je podsetio da je sve dogovore iz Brisela verifikovala Vlada Srbije, da su svi dostavljeni Skupštini da ih je Skupština dobila i u plenumu i u Odboru za KiM, da je pregovarački tim devet puta branio pregovarački proces u Parlamentu, te da su svi sporazumi stavljeni na sajt Republike Srbije.

Takođe, on je ponovio da su svi sporazumi detaljno objašnjeni i dostavljeni Srbima na Kosovu i Metohiji."Moram da ponovim i da smo četiri puta zvanično zvali Srbe sa severa Kosova da se uključe u pregovarački tim, što su oni s gnušanjem odbili, zato što citiram: "Ne želimo da učestvujemo u tim prljavim radnjama". Sada će imati priliku da se uključe u ovaj novi tim", naveo je Stefanović.

On je dodao i da misli da je krajnje vreme da i predsednik Nikolić i SNS odluče šta je njihov stav kad je reč o kosovskom problemu.

"Podsetiću da je predsednik Nikolić u Briselu izjavio da su sporazumi u skladu s Ustavom, a da je gospodin Marko Đurić, njegov savetnik, posle sastanka s posrednikom Robertom Kuperom potvrdio da su sporazumi koje je Kuper doneo na sastanak identični sa sporazumima koje imaju i Đurić i Nikolić. Nikolić ih je imao još kao poslanik, a kao predsednik ih je ponovo dobio od Vlade Srbije", kazao je Stefanović.

On je rekao i da su Srbi sa severa na sastanku s predsednikom Nikolićem takođe imali priliku da vide upravo sve sporazume koje su i oni dobili i s kojima su bili upoznati, tako da, kako je rekao, "apsolutno ne postoji nikakav tajni sporazum, ni dogovor i mislim da je krajnje vreme da stavimo tačku na tu priču".

U protivnom, dodao je Stefanović, oni koji tvrde da nešto tajno postoji to treba hitno da objave, a oni koji su pokušali da nešto sakriju od građana Srbije - da odgovaraju.

Osvrnuvši se na izrečene stavove po kojima se on (B. S.) kao šef tima krio iza nečije senke, Stefanović je takve izjave negirao i ponovio da je pregovarački tim delovao isključivo i jedino u skladu s platformom Vlade Srbije i skupštinskim rezolucijama.

"Vlada je detaljno obaveštena o svim našim koracima i podnošeni su izveštaji o svim rundama pregovaračkog procesa. Mi smo odgovarali Vladi Srbije, predsedniku Vlade i predsedniku države", naveo je Stefanović.

On je još jednom podvukao da si svi sporazumi s Prištinom ustavni, a da, ako ne odgovaraju interesu Srbije i ako, kako je rekao, predsednik Nikolić smatra da su protivustavni, "neka ih nova vlada poništi".

"Oni sada imaju priliku, u skladu s obećanjima predsednika Nikolića u Kosovskoj Mitrovici da će poništiti sporazume. Ja ih sada pozivam, ukoliko smatraju da su sporazumi štetni po nacionalni interes, da su protivustavni, apsolutno je neodrživo da i dalje budu na snazi i Vlada Srbije, nova, pod inicijativom predsednika Nikolića, može da ih poništi", kazao je Stefanović.

On je, međutim, naveo da će to možda stvoriti problem, jer je većinu sporazuma kao vicepremijer potpisao Ivica Dačić, mada, dodao je, "siguran sam da njima to neće biti problem, s obzirom da su dokazani branioci srpskog nacionalnog interesa".

Stefanović smatra da je potrebno da se pregovori podignu na viši, politički nivo, s obzirom na teme koje su mnogo osetljivije i više se oslanjaju na pitanje statusa.

On zato ne vidi ništa loše u predlogu da pregovore na tom nivou vodi premijer, s tim što, kako je naveo, treba da bude svestan da će preko puta njega biti Hašim Tači.

"Ne znam koliko će to i njemu biti korisno a i državnom interesu. S druge strane ako pregovore misli da vodi gospodin Nikolić, i dalje smatram da će to predstavljati implicitno priznanje nezavisnosti Kosova", dodao je Stefanović.

On je rekao i da će pregovarački tim koji bi napravio predsednik Nikolić imati podršku DS kao opozicije "u vezi s obećanjima koja su predsednik Nikolić i Aleksandar Vučić dali svojim sagovornicima.

Što se njega lično tiče, ako sporazumi budu poništeni, pozvao je predsednika i premijera da se priključe krivičnim prijavama protiv njega i da hitno podnesu ustavnu tužbu."Ja ću se pojaviti na svakom mestu da branim svaki sporazum, jer su svi transparentni i u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je Stefanović.

Za ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova Stefanović je rekao da ne može direktno uticati na našu nacionalnu poziciju, niti na pitanje statusa KIM, ali može imati loše posledice za Srbe na KiM, jer će Priština imati još više prilika za jednostrane poteze, koje je i do sada preduzimala.

On, međutim, smatra da taj proces može da se zaustavi kroz lansiranje političkog dijaloga s naše strane, koji treba da je proizvod svih političkih struktura u Srbiji ili bar najvažnijih.

Stefanović je upozorio da je opasna iluzija koja se lansira iz stranaka koje sada prave vladu da može da se pregovara o statusu.

"Što se Republike Srbije tiče, status je određen Ustavom, što se tiče kosovskih Albanaca status je rešen i oni smatraju da je Kosovo nezavisna država. Zato mislim da je potpuno nerealno očekivati da se pregovara o tome da li su oni nezavisni ili nisu", rekao je Stefanović i dodao:

"Za nas oni nisu nezavisni, niti ćemo ikada priznati nezavisnost Kosova, ali postoje pitanja koja ako se reše mogu da olakšaju život ljudi i da regulisu naš odnos s Prištinom, bez priznanja, bez sedišta u UN i ostalog", naveo je Stefanović.

Prema njegovom mišljenju, prištinska kancelarija na severu pokušaj je da se kosovske institucije "uguraju" na sever Kosova, što je ocenio kao loš i provokativan potez Prištine.

Takođe, lansiranje ideje o kancelarijama Beograda i Prištine s oficirima za vezu značilo bi uvod u otvaranje ambasada i po mišljenju Stefanovića to je jako štetna ideja koju, kako je naveo, ne bi bilo dobro da bilo ko prihvati.

"Međutim, ta ideja očigledno postoji u nekim krugovima. Ona nije zvanično predata Srbiji, nije od nas to niko tražio", kazao je Stefanović i dodao da misli da će nova vlada imati težak posao kad je reč o KiM.Puno će biti novih pritisaka i zahteva, smatra on i nada se da ipak neće ići ispod linija koje je zacrtala sadašnja vlada.

"Mislim da će ta rešenja i taj manevarski prostor koji smo mi imali biti samo jedan lep san za njih u odnosu na ono što ih čeka. Mislim da će sada sve biti mnogo teže i mislim da će zavideti sadašnjem pregovaračkom timu što je imao mogućnost da lakše izbegava zamke priznavanja nezavinosnosti Kosova", zaključio je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track