ZORANA I ZORAN ZARATILI NA DAN ŽENA: ĐORĐEVIĆ Žene su sirote, vole bogataše i uvek podlegnu jačem! MIHAJLOVIĆ Vređaš nas sve
Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

Teške reči

ZORANA I ZORAN ZARATILI NA DAN ŽENA: ĐORĐEVIĆ Žene su sirote, vole bogataše i uvek podlegnu jačem! MIHAJLOVIĆ Vređaš nas sve

Politika -

Nakon što je ministar za rad citirao stihove Jovana Dučića oštro je reagovalo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu potpredsednica vlade

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je čestitajući pripadnicama lešpšeg pola 8. mart citirao pesnika Jovana Dučića i tako uvredio sve žene, smatra potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja je na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

- Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem - besedio je ministar Dučićeve stihove na konferenciji "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije".

Iako je Đorđević pre svega podvukao da je pitanja borbe za prava žena prioritetno i da položaj žena u Srbiji svakako treba da se poboljša, ministarka se ipak osvrnula na drugi deo njegovog izlaganja.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi Zorana Mihajlović, smatra neprimerenim citat koji je Đorđević "poklonio" ženama Srbije povodom 8. marta.

- Nedopustivo je da bilo ko kaže da su žene sklone da se predaju i onima koji su im "fizički nemili", ili da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak, da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem. Ovakve reči ne samo da vređaju sve žene u Srbiji, već nanose štetu borbi za rodnu ravnopravnost kojoj smo ozbiljno posvećeni - oštro su reagovali iz kabineta Mihajlovićeve.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je na "krajnje uvredljive i neprimerene citate" koje je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević danas upotrebio na konferenciji povodom Međunarodnog dana žena.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Bez obzira što ih je napisao Jovan Dučić, ovakvi stavovi od pre jednog veka omalovažavaju i vređaju dostojanstvo svih žena u našem društvu, navodi Poverenica u saopštenju za medije koje je naslovljeno kao "Upozorenje".

- Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se grubo podržavaju rodne predrasude o neravnopravnosti žena", smatra Janković, te, imajući u vidu da su žene u velikoj meri izložene diskriminaciji i da se u javnom prostoru i dalje izložene diskriminatornim i seksističkim izjavama, ona poručuje da učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč i dužni su da doprinose razgradnji rodnih stereotipa.

Đorđević se izvinio ženama zbog izjave

"Ovim putem želim da se izvinim svim građankama Srbije, koje sam danas nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića. Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što ni jednog trenutka nije bila moja namera", saopštio je ministar Đorđević nakon što je njegova čestitka za 8. mart izazvala buru u javnosti.

"Želim da se izvinim svim ženama koje je moj gest povredio. To nisu ni moje, a ni vrednosti Vlade Srbije. Ostajem duboko posvećen svemu što Vlada Srbije i predsednica Vlade čine na emancipaciji žena, osnaživanju njihovog položaja u društvu i postizanju pune ravnopravnosti, što jeste jedna od onovnih vrednosi našeg društva", napisao je ministar u svom saopštenju.

(Kurir.rs/Agencije)

Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MNOGO VIŠE OD KARANFILA I PAŽNJE: Zbog ovih stvari je 8. mart bitan za žene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track