KURC: Austrija će doprineti približavanju Beograda i Prištine
Foto: Fonet/AP

tokom predsedavanja EU

KURC: Austrija će doprineti približavanju Beograda i Prištine

Politika -

BEČ - Austriji će, tokom predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine jedan od prioriteta biti i Zapadni Balkan, što, kako je ocenio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, daje nadu da zvaničan Beč da doprinos približavanju Beograda i Prištine.

Nakon izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea "da je Kosovo deo Srbije", Kurc je, odgovarajući na pitanja austrijskog parlamenta, kojem je predstavio prioritete austrijskog predsedavanja Uniji, odgovarao na pitanja vezana za odnos Beograda i Prištine.

Nema razloga za zabrinutost, rekao je Kurc i dodao da Austrija ima i dalje dobar imidž u regionu. Primetio je da je izjava vicekancelara veće zaprepašćenje izazvala u austrijskoj opoziciji nego kod predstavnika Beograda i Prištine.

Kurc je potvrdio da Austrija želi da podstakne i promenu kursa EU po pitanju migracione i politike azila, te istakao da je neophodno imati zajednički evropski odgovor na pitanje migracije kroz zaštitu spoljnih granica i pooć na licu mesta u zemljama porekla, a ne kroz prisilnu raspodelu tražioca azila.

"Italija i Grčka ne smeju više biti prepuštene same sebi, već je neophodno pored finansijskih sredstava pre svega doneti političku odluku o zaustavljanju migranata na granicama EU", naveo je Kurc.

Istakao je da propuštanje migrana ka Evropi ne sme biti nastavljeno i da će do promene kursa u politici prema migrantima doći tokom austrijskog predsedavanja EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track