DAČIĆ OŠTRO O IDEJI KOSOVSKE VOJSKE: Ako Kosovo želi vojsku, neka je potraži u UN
Foto: Zorana Jevtić

REAKCIJA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA

DAČIĆ OŠTRO O IDEJI KOSOVSKE VOJSKE: Ako Kosovo želi vojsku, neka je potraži u UN

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da rezolucijom 1244 SB UN nije predviđeno formiranje vojske Kosova i poručio da Srbija to neće prihvatiti, te da Srbi u kosovskom parlametnu sigurno za to neće glasati.

"Kada je reč o vojsci Kosova na snazi su dokumenta UN SB. Ako neko želi promenu, ona mora biti doneta u istom formatu - na sednicu Saveta bezbednosti pa donesite odluku. Nikakva vojska Kosova nije predviđena rezolucijom 1244 niti jednim drugim dokumentom", rekao je Dačić novinarima u Sarajevu.

Dačić je rekao da Srbija želi da reši probleme, pre svega zbog sebe, te da zbog toga i predlaže neko trajno rešenje za Kosovo, međutim, ističe da sa druge strane imamo situaciju da se recimo ne sprovodi Briselski sporazum.

"Kome mi sad da se žalimo što on nije realizovan, a nije realizovan u najvažnijoj stvari - Zajednici srpskih opština. Upućivanje pretnji i ucena nije način na koji se može razgovarati", rekao je Dačić.

Kaže da EU često tumači neke formulacija na način koji je suprotan kod nekih država članica.

"Ne znam da li ste danas pročitali novine. Mi tu informaciju imamo od pre više dana da je španski premijer Rahoj rekao da neće učestvovati na samitu u Bugarskoj sa šefovima država Zapadnog Balkana ako učestvuje Kosovo", rekao je Dačić i upitao ko je ikada utvrdio da je zvaničan stav EU da je uslov za Srbiju priznanje Kosova.

To su, kaže Dačić, formulacije koje se možda sviđaju nekoj pojedinoj zemlji, ali EU kao takva ima statusno neutralan stav.

Poručio je da Srbija želi u EU, ali na, kako je rekao, častan i dostojanstven način.

Govoreći o ministarskog sastanku "zapadnobalkanske šestorke" u Sarajevu, Dačić je kazao da je on u funkciji priprema za Londonski samit koji "daje na znanje da je evropska perspektiva ipak realna".

On je dodao da je "svaki politicar" obećavao da će Srbija ući u EU, ali je sada, kaže, ipak data perspektiva, odnosno vremenski okvir 2025. godine u kome može da se računa da će se razgovarati o članstvu.

"Da li će to biti tako, to je ipak politička odluka. Tu imamo više sumnji nego u našu spremnost da ćemo mi ispuniti sve te kriterijume", zaključio je Dačić.

Primetio je i da su uslovi sada drugačiji, pa se tako pred Srbiju stavilo da mora da reši bilateralne sporove.

"Zašto oni nisu rešili svoje pre ulaska u EU, pa se sada Hrvatska i Slovenija svađaju oko granica. Kako to nije važilo ranije, a sada će važiti, ali dobro, šta da radimo, nismo mi ti koji određuju pravila", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track