(KURIR TV) ĐURIĆ NAKON BRUTALNOG TERORA NA KOSOVU: Vukli su me po zemlji kao psa, vadili nož i pravili selfi!
Foto: Marina Lopičić

Konferencija Šefa Kancelarije za Kim na Andrićevom vencu

(KURIR TV) ĐURIĆ NAKON BRUTALNOG TERORA NA KOSOVU: Vukli su me po zemlji kao psa, vadili nož i pravili selfi!

Politika -

BEOGRAD - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas na Andrićevom vencu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srpske liste, nakon čega se obratio javnosti.

Kurir TV prenosila je uživo konferenciju u Predsedništvu Srbije

13.05 - Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić je objasnio da je predsednik Aleksandar Vučić jasno poručio vlastima u Prištini da niko i nikada neće moći da ponovi nijedan "Bljesak" ili "Oluju".

foto: Marina Lopičić

"Srbi sa KiM su poslali poruku da to što njihovi problemi nisu rešeni i što ZSO nije formirana, neće tolerisati. Pozivam svakoga kome je Srbija u srcu da ne pristupa u redove kosovske vojske, jer to ne može doneti ništa dobro ni Srbima ni Albancima. Ne stupajte u redove te tzv. vojske", jasan je bio Đurić.

On je dodao da će uvek ići u južnu srpsku pokrajinu, "dokle god bude mogao da hoda", pa čak i kad više ne bude mogao.

foto: Marina Lopičić

"Kolima sam ušao na KiM, u skladu sa procedurom. Pokušali su da slome naš duh, zaustave našu borbu i nateraju nas da odustanemo, ali nisu uspeli. Neko je želeo da obesmisli dijalog i potkopa svaku mogućnost pronalaženja kompromisnog rešenja, zato što se plaše istine, prava i pravde. Nema sumnje da oni koji se tako ponašaju nemaju nikakvu nameru da nađu neko kompromisno rešenje. Ovo je pokušaj da se, kroz niz incidenata sa izmišljenim razlozima, zauzme sever Kosova kako bi se promenila i demografska, i politička, i svaka druga slika tog dela južne srpske pokrajine. Očekujem da se u toku popodneva ovde pojavi neko od zvaničnika EU", zaključio je Đurić.

12.55 - Predstavnik Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je u nastavku da, ako su Albanci imali nameru da po nalogu hapse Marka Đurića, to je trebalo uraditi "na mirniji i dostojanstveniji način".

foto: Marina Lopičić

"Dali smo sve od sebe da naše raseljene vratimo na njihova ognjišta. Koliko god smo radili i trudili se da zajednički rešavamo probleme, bilo je uzaludno. Đurić ima našu punu podršku, i ja sam bio u prilici da razgovaram sa kolegama Albancima u vladi i postavim jednostavno pitanje - kakav je to scenario napravljen, pa su Đurića vodili po ulicama Prištine? Jasne su bile namere, ali sebi su napravili najveću štetu, to sam im nedvosmisleno i rekao. Mora postojati odgovornost za prekomernu upotrebu sile, za sve što se juče dešavalo", izričit je Jevtić.

12.46 - Đurić je u nastavku podvukao da predsednik Vučić nije u petak u Briselu dozvolio da "siktanjem" prema našim predstavnicima razgovaraju oni koji su želeli da obesmisle dijalog.

foto: Marina Lopičić

"Jedna strana je delima, a druga nedelima jasno pokazala šta misli o dijalogu", naveo je Đurić.

foto: Marina Lopičić

On je potom reč prepustio predstavnicima Srpske liste, pre svega Goranu Rakiću.

foto: Printscreen

"Svedoci smo da, posle ovog terorističkog napada na goloruki srpski narod, mi, kao legitimni predstavnici srpskog naroda na KiM, ne možemo biti nemi i nećemo biti više ikebana. Ono što se juče desilo je za svaku osudu, ne znam koju bih još reč upotrebio. Povod je možda bila Markova bela košulja ili jednobojno odelo. Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i sa novonastalom situacijom smo upoznali predsednika Vučića. Poručujem svim Srbima, braćo i sestre sa KiM, imamo podršku Vlade Srbije! Sutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu skupštine svih 10 opština sa većinsko srpskim stanovništvom i izneti predlog da se 10. aprila, na petogodišnjicu kada je inače trebalo da bude formirana, formira ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom. Predsednik Vučić je s time upoznat i on je rekao da nas podržava", poručio je Rakić istakavši da nije u pitanju "jednostran već iznuđen potez", ali i zamolivši Srbe sa KiM da ne idu u vojsku koju Albanci nameravaju da formiraju u južnoj srpskoj pokrajini i naglasivši da ne sme nikada "udariti brat na brata".

12.32 - Ovo je prvo Đurićevo pojavljivanje pred medijima nakon stravične torture koju je tokom jučerašnjeg dana preživeo u Kosovskoj Mitrovici, hapšenja, saslušanja u Prištini i potom proterivanja sa teritorije južne srpske pokrajine preko administrativnog prelaza Merdare.

foto: Marina Lopičić

On je na samom početku istakao da su "albanski separatisti u Prištini, uz podršku zapadnih krugova, na brutalan i nasilan način napali naš narod na severu KiM sa jasnim ciljem - da nasiljem i terorom, do zuba naoružanom falangom, zauzmu sever KiM".

foto: Marina Lopičić

"Ponosan sam na građane koji su se goloruki i na miran, gandijevski način suprotstavili teroru i nisu odustali od borbe za svoje domove. Više od 70 sati pre skupa u Mitrovačkom dvoru smo poslali najavu, ovo govorim zbog srazmere laži koje iznose. To je razularena teroristička banda, vodili su me kao psa, vukli za kravatu po zemlji, misleći da tako mogu da ponize i mene i srpski narod. Ugurali su me u transporter, udarali me... Ja sam dobro, nisam loše, dobio sam nekoliko udaraca, jedan deo ne osećam. Pravili su sa mnom selfije, pretili mi nožem, pevali "Alahu ekber", bacili me u neki podrum. Da nije bilo jednog telefonskog poziva, teror bi se nastavio, ali se hvala Bogu okončao. Ponosan sam na Srbe koji nisu poklekli niti će, nastaviće da se bore za svoja prava", objasnio je on.

foto: Marina Lopičić

Podsetimo, kasno sinoć Marku Đuriću je ukazana prva medicinska pomoć u Krušumliji, nakon čega je prebačen za Beograd i zbrinut u Kliničkom centru Srbije.

Pripadnici zloglasne albanske specijalne jedinice ROSU juče popodne su upali u Mitrovački dvor gde je u toku bila konferencija šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića i generalnog sekretara predsednika republike Nikole Selakovića, a snimci batinanja, šok bombi i gaženja golorukih građana ubrzo su obišli svet.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track