RASPRAVA U SKUPŠTINI, U KLUPI I MINISTAR ŠARČEVIĆ: Oni koji lošije rade, biće slabije plaćeni, pa da vidim da li im se isplati! Da se ja lično pitam, svakom đaku bih dao i jaknu i patike!
Foto: Printscreen

Parlament danas o zakonima iz oblasti obrazovanja

RASPRAVA U SKUPŠTINI, U KLUPI I MINISTAR ŠARČEVIĆ: Oni koji lošije rade, biće slabije plaćeni, pa da vidim da li im se isplati! Da se ja lično pitam, svakom đaku bih dao i jaknu i patike!

Politika -

BEOGRAD - U Skupštini Srbije jutros u 10 časova nastavljena je sednica i u okviru nje rasprava u načelu o predlozima tri prosvetna zakona, a među top temama našli su se udžbenici i prosvetna inspekcija.

U prvom satu sednice, Skupština je bila skoro prazna.

foto: Printscreen

Podsetimo, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavio je juče u Skupštini Predlog zakona o udžbenicima koji predviđa uvođenje digitalnih udžbenika, Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji.

U Skupštini se jutros, na samom početku sednice, razvila polemika o digitalnim udžbenicima, a na tu temu govorio je i poslanik DS Radoslav Milojičić Kena

foto: Printscreen

On je upitao ministra kako govoriti o digitalnim udžbenicima u situaciji kada mnoštvo dece kod kuće nema ni tablet, ni kompjuter, ni internet, niti roditelji kojima je država smanjila primanja ili koji su ostali bez posla nemaju ni mogućnost da im to kupe. On je dodao i da se ne kupuje nov televizor kad nemate ni krov nad glavom ili kad vam on prokišnjava.

Ministar Šarčević mu je na to odgovorio da su mnoge škole do juče imale samo poljski toalet, pa je vlada i to rešila i da je njegov manir da kreće od manjih stvari i problema koji su rešivi, kao u slučaju informatičkih kabineta za koje nije bilo novca pa su donatori to rešili kojih se, rekao je Šarčević, njegovo ministarstvo nikako ne odriče.

foto: Printscreen

Kad je reč o nabavci tableta, Šarčević je rekao da će država naći sredstva za to i obezbediti ih pogotovo u siromašnijim sredinama, uključujući i internet, pa će deci koja nemaju takve mogućnosti kod kuće biti moguće da u školi uz produženi boravak koriste tablete, računare i internet.

- Lično, da se ja pitam, ja bih svakom đaku obezbedio i jaknu i patike - dodao je Šarčević dotakavši se i školskih kuhinja, đačkih užina...

O sisavcima i tabadžijama

Teme se nakratko dotakao i Marijan Rističević koji je u svom izlaganju prvo napravio lapsus da je "najbolja školarina ona koja se uči na tuđim greškama", a onda se ispravio i rekao da je najbolja škola ona koja se uči na tuđim greškama, a takva školarina najjeftinija i nastavio izlaganje pominjući izvesne "sisavce i tabadžije" po određenim opštinama koji su pojeli i popili na hiljade školskih užina...

foto: Printscreen

Zbog takvog izlaganja u nekoliko navrata ga je opominjao i predsedavajući Skupštine govoreći mu da se vrati na temu na šta mu je Rističević odvratio da se i drži teme jer ovakvi primeri definitvno treba da uđu u udžbenike.

Na predloge zakona osvrnuo se i poslanik SRS Dubravko Bojić, koji je govorio o nadzoru, prosvetnoj inspekciji, uspesima Matematičke gimnazije na takmičenjima širom sveta i koji je podsetio da je i dan-danas aktuelan problem sa udžbenicima koji je postojao još u vreme njegovih studija a to je da svaki profesor na fakultetu konstantno insistira da student koristi baš njegov udžbenik.

foto: Printscreen

Poslanica JS Marija Jevđić pohvalila je Šarčevićeve reformske predloge zakona istakavši da kao majka jednog školarca i jednog budućeg školarca smatra važnim i korisnim uvođenje digitalnih udžbenika koji će vremenom smanjiti troškove roditelja kada je reč o nabavci školskih knjiga ali i olakšati preteške đačke torbe koje sada teže i po šest-sedam kilograma, a dozvoljeno je da torba bude teška 10 odsto telesne težine đaka. Ona je rekla ministru da shvata da je uvođenje digitalnih udžbenika i tableta za državu jako skupo, ali je i važno. Dodala je i da će njena stranka u danu za glasanje podržati ove reformske zakone iz oblasti prosvete i obrazovanja.

foto: Printscreen

"Šarčević: Umesto lova na veštice tražimo rezultate"

Šarčević je u Skupštini izjavio da će novi Zakon o udžbenicima omogućiti jeftinije udžbenike tako što će škole moći da ih nabavljaju preko školskih zadruga, čime će izbeći posrednike. On je u skupštinskoj raspravi o to zakonskom tekstu naveo da u Srbiji postoji oko 80 školskih zadruga, da one funkcionišu prema starim standardima, ali da će novi biti doneti sedmog aprila.

Šarčević je negirao ocene opozicije koja smatra da Zakon o udžbenicima iz 2015. godine nije ispunio ciljeve, navodeći da jedan cilj svakako jeste ostvaren, a to je transparentnost.

foto: Printscreen

Šarčević je podsetio da je Skupština usvojila Zakon o platnim razredima te ponovio da će se na osnovu njega vrednovati rezultati prosvetnih radnika. "Umesto lova na veštice tražimo ishod i rezultate. Oni koji lošije rade biće slabije plaćeni, postaviće se pitanje licence, pa da vidimo da li im se isplati da rade loše", odgovorio je Šarčević.

Rasprava Radeta vs Marinković

Skupštinsku raspravu obeležila je i polemika poslanice SRS Vjerice Radete i predsedavajućeg Vladimira Marinkovića. Nezadovoljna načinom na koji vodi sednicu, ona mu je poručila da preteruje sa "dodvoravanjem koalicionom partneru".

foto: Printscreen

"Niko vas 20 godina nije isterao iz vlasti, neće ni ubuduće", rekla je Radeta, a Marinković je pozvao da se usrdsredi na ono što je tema. Ona je na to rekla da je vrlo usredsređan na temu za razliku od njega.

foto: Printscreen

"Nigde na svetu nema ništa besplatno"

Srbislav Filipović iz SNS je pozvao poslanike opozicije da pročitaju predlog zakona pre nego kritikuju, navodeći da su besplatni udžbenici "divna ideja i san svakog čoveka", ali da nigde na svetu nema ništa besplatno, te podsetio na to kuda nas je odvelo što su oni vreme dok su bili na vlasti delili besplaten udžbenike. On je naveo i da SNS želi da sistemskim reformama učenicima ponudi znaja koja će im biti upotrebljiva u 21. veku.

foto: RTS Printscreen

Maja Videnović iz DS je primetila da Srbija nema novca za besplatne udžbenike ali da ima za jelke i gondole.

Poslanici su u 14 časova otišli na pauzu.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track