VUČIĆ: Zamrznuti konflikt nije dobro rešenje za Kosovo
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

pitanje koje treba rešavati

VUČIĆ: Zamrznuti konflikt nije dobro rešenje za Kosovo

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "zamrznuti konflikt" nije dobro rešenje za Kosovo, već da to pitanje treba sada rešavati.

"Mislim da ne treba da ostavljamo 'zamrznuti konflikt', već da to rešavamo", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu, nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Francuske Žan-Ivom Le Drijanom. Upitan da li je razgovarao o stavu Francuske po pitanju Zajednice srpskih opština, Vučić je kazao da je ministru Le Drijanu ukazao na sve što znao o ZSO, kao i da će razgovore o Kosovu nastaviti tokom večere.

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

"Kosovo će biti ključna tema na večeri. Na radnom sastanku sam imao priliku da prodjem tačku po tačku Briselskog sporazuma i implementacionog plana i ukazao sam na to šta je Srbija uradila i na sve drugo sam ukazao", istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da Srbija već pet godina čeka da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom i dodao da je ta tačka Briselskog sporazuma "mrtvo slovo na papiru".

"Ne postoji osoba koja može da kaže da Srbija nije rešila pitanje regionalne policije na severu, pravde i pravosudja, pitanje telekomunikacija. A sve je to bilo bolno za nas, ali mi smo sve to rešili. Ima li ikoga ko može da kaže da je pitanje Zajednice srpskih opština rešeno. Pet godina jedina stvar koju Srbija treba da dobije nije pomerena sa mrtve tačke", kazao je Vučić.

Vučić: Zamolio sam Drijana za snažniji podstrek i jaču podršku evropskom puta Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šefa francuske diplomatije Žana-Iva Le Drijana, sa kojim je najviše razgovarao o evropskim integracijama države i Kosovu i Metohiji, zamolio za "snažniji podstrek i jaču podršku" evropskom putu Srbije.

foto: Marina Lopičić

"Srbi i Francuzi su iskreno prijateljski narod, Srbi vole Francuze. Hvala Vam što ste nas saslušali. Mi po pitanju Kosova nemamo uvek isto mišljenje, ali je za nas izuzetno značajno da iznesemo svoje stavove i da nas Francuska čuje, sasluša i razume", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Vučić je kazao da je sa francuskim ministrom spoljnih poslova razgovarao i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, kao i o svim drugim poljima kako bi se unapredila saradnja dve zemlje.

"Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, ja sam, čini se, na racionalan način ukazao na neophodnost očuvanja mira i stabilnosti po svaku cenu", rekao je

predsednik Srbije.

Vučić je izrazio nadu za dalje unapredjenje saradnje i skorašnji susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Rekao je da su Srbija i Francuska istinski prijateljske zemlje, da njihovi odnosi i saradnja imaju veliku budućnost, kao i da je prijateljstvo dve zemlje veoma staro.

foto: Zorana Jevtić

Prema Vučićevim rečima, ekonomska saradnja dve zemlje je na sve višem nivou. "Mi smo 2017. godine imali trgovinsku razmenu od 996 miliona evra. U prvih dva meseca ove godine imamo povećanje od osam odsto. Nadamo se da može da bude mnogo veće", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je Francuska jedan od najvećih investitora u Srbiji, jer njene kompanije zapošljavaju 11.000 radnika.

On je kazao da je francuska kompanija Suez dobila veliki posao sa deponijom u Vinči, koji je vredan oko 300 miliona evra.

Vučić je kazao da je sa šefom francuske diplomatije razgovarao o izgradnji metroa u Beogradu i predstavnici grada će nastaviti te razgovore.

"Izgradnja metroa u Beogradu više nije nikakva bajka. Ovog puta imamo finansijske mogućnosti da to ubrzamo i očekujem da 2020. krenu gradjevinski radovi na metrou u Beogradu", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je kao i gradjani Srbije počastvovan posetom ministra spoljnih poslova Francuske.

"U trenutku kada postoji velika svetska kriza oko Sirije Beograd i Srbije su jedino mestu u regionu u koje dolazi. Mi smo mu na tome veoma zahvalni. Hvala njemu, ali i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na takvoj odluci", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da uskoro očekuje i posetu Makrona Srbiji, za koju će kako je naveo, pripremiti veoma lep i spektakularan doček.

"Srbija želi u Evropu, da bude poštovana kao što ona poštuje sve druge. Želi mir i stabilnost, da probleme rešava kompromisom", kazao je on.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Rusi i Amerikanci pokazuju mišiće. Da li je rat neizbežan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track