MINISTRI PRAVDE SRBIJE I CRNE GORE SAGLASNI: Nema otvorenih pitanja, Marović o tom potom
Foto: Ministarstvo pravde Srbije

saradnja

MINISTRI PRAVDE SRBIJE I CRNE GORE SAGLASNI: Nema otvorenih pitanja, Marović o tom potom

Politika -

Ministari pravde Srbije i Crne Gore Nela Kuburović i Zoran Pažin saglasili su se u Podgorici da je saradnja između dve zemlje odlična, ne samo kada je pravosuđe u pitanju, već i u drugim oblastima, kao i da ne postoje otvorena pitanja.

Oni su, kako je saopšteno iz Kuburovićkinog kabineta, konstatovali da slučaj "Marović" nije u nadležnosti ova dva ministarstva, sve dok se ne ispune uslovi za iniciranje zahteva za izručenje.

Tokom sastanka su, kako je navedeno, istakli da je Memorandum o saradnji koji postoji između dva ministarstva osnova za dalje unapređenje odnosa, posebno kada su u pitanju evrointegracije dve države.

foto: Ministarstvo pravde Srbije

Saglasni su da su resori koje vode od vitalnog značaja za građane Srbije i Crne Gore, te da bi zajednički projekti, koji bi bili podržani od strane Evropske unije, dodatno ubrzali dalji razvoj i unapređenje vladavine prava.

Kuburović i Pažin su se dogovorili da srpsko Ministarstvo pravde pruži podršku tom procesu i ustupi "SOURCE CODE" softvera SAPA, koji će kolegama u Crnoj Gori omogućiti da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu.

Govoreći o narednom susretu, ministarka Kuburović je naglasila da će joj biti zadovoljstvo da se sa ministrom pravde i drugim kolegama iz Crne Gore sledeći put susretne u Beogradu u ulozi domaćina.

Tokom svoje posete Crnoj Gori, ministarka pravde je razgovarala i sa predsednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom o unapređenju sudskog sistema u okviru procesa evrointegracija i saglasile se da je potrebno unaprediti neposrednu saradnju između sudova dve države, jer bi to doprinelo bržoj i kvalitetnijom razmeni informacija prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći.

foto: Ministarstvo pravde Srbije

Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore je ukazala da su EU integracije bile od izuzetnog značaja za rešavanje velikog broja problema, koji su postojali u crnogorskom pravosuđu, od velikog broja starih predmeta, dugog trajanja postupka do neodgovornosti prilikom postupanja.

Ona je navela, da je crnogorski pravosudni sistem danas u mnogim delovima reformisan, efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji.

Kuburović i Medenica su tokom sastanka istakle da sudije moraju biti nezavisne i nepristrasne u svom sudijskom uverenju i donošenju odluka, ali da nezavisnost nikako ne sme da bude prepreka odgovornosti, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo pravde Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track