BANKROT: Tomin sin uvalio Kragujevac u dug od 30 miliona evra?!
Foto: FoNet/Press služba predsednika Srbije

Bankrot Fotelja Radomira Nikolića nikad klimavija

BANKROT: Tomin sin uvalio Kragujevac u dug od 30 miliona evra?!

Politika -

Najavljena metla za funkcionere SNS teško da će promašiti gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, jer je stanje u gradskoj kasi u najmanju ruku dramatično.

Grad Kragujevac i lokalna javna preduzeća poslovnim bankama duguju više od 30 miliona evra, objavio je juče portal Pressek, koji je sabrao dostupne podatke o svim dugovanjima Nikolićevog "resora".

Ova enormna zaduženost grada još jedan je pokazatelj da sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića ne može da preživi seču kadrova koja se sprema u SNS i koja će najpre, kako smo već objavili, potkačiti lokalne funkcionere i direktore javnih preduzeća koji iza sebe nemaju rezultate. Iako Nikolić mlađi u svoju odbranu može da posegne za tim da je preuzeo ruiniranu gradsku kasu, ostaje činjenica da je u njegovom mandatu grad dodatno zadužen.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Izvori Kurira iz SNS navode da će na Nikolićev teret pasti i to što je budžet Kragujevca dobijao pozamašna državna sredstva, a rezultati su izostali uprkos najavljenim investicijama. Nepovoljna okolnost po Nikolića jeste i to što je upravo on odnedavno preuzeo ulogu prvog čoveka za finansije u gradu, pošto je doskorašnji gradski većnik za finansije Igor Mitrović podneo ostavku. Prema podacima portala Pressek.rs, poslednjeg dana januara ove godine dug grada Kragujevca prema bankama iznosio je više od 23 miliona evra, a u februaru su se odbornici vladajuće većine saglasili da grad uzme još dva kredita u visini od oko pet miliona evra. Kragujevačka javna preduzeća poslovnim bankama duguju oko tri miliona evra. Radomir Nikolić juče nije odgovarao na naša pitanja u vezi sa ovim dugovanjima.

Promašaji Nikolića juniora

Maštao o Diznilendu, prešao na Zmajevu zemlju

Gradonačelnik Nikolić je na početku svog mandata zamislio megalomanski plan - da izgradi Diznilend u Kragujevcu! Ideja ga je držala mesecima iako su ga svi ubeđivali da od toga nema ništa, jer je poseta od četiri miliona ljudi godišnje početni uslov kompanije "Dizni". Kada se ohladio od Diznilenda, gradonačelnik je servirao "Zmajevu zemlju". Naime, na sajmu "Put svile" u kineskom gradu Sijanu Kragujevac se prošle godine predstavio nešto skromnijim projektom "Kapija Evrope", koji podrazumeva izgradnju četiri celine: industrijski park "Feniks", Put hrane, filmski grad "Valter studio" i zabavni park "Zmajeva zemlja".

ČINJENICE 14. juna 2012. izabran za potpredsednika SNS 28. oktobra 2014. na hitno sazvanoj sednici gradske skupštine Radomir Nikolić izabran za gradonačelnika Kragujevca 30. maj 2016. smenjen s funkcije predsednika Izvršnog odbora SNS 10. juna 2016. ponovo izabran na tu funkciju

Fiskalni savet je u junu prošle godine procenio da ukupna dugovanja lokalnih javnih i javnih komunalnih preduzeća u Kragujevcu iznose više od dve milijarde dinara, a da grad duguje još 4,5 milijardi. Reč je o kreditima kod banaka, ali i dugovanjima prema dobavljačima.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Prvi čovek Kragujevca tada je objašnjavao da je za izlazak iz krize potrebno 10 godina, ali i tvrdio da se sve tekuće obaveze plaćaju redovno i da su gotovo sva gradska preduzeća likvidna, što znači da ne prave nove dugove. Dostupna dokumentacija to sve demantuje, jer preduzeća ne samo da su imala ranije obaveze već su tokom prošle godine ulazila i u nove kredite. U tekstu se navode primeri kragujevačkog "Parking servisa", koji je u maju 2017. uzeo bankarsku pozajmicu od 400.000 evra sa rokom otplate od 36 meseci, dok su "Gradska groblja" zadužena kod banke za 69,6 miliona dinara, od 80 miliona, koliko iznosi ceo kredit.

(Kurir/Ekipa Kurira/Foto: Fonet/Predsedništvo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PREOKRET! BOMBA EKSPLODIRALA U CENTRU BEOGRADA: Ubila ženu i ranila čoveka, plinska boca ostala čitava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track