Najnovije vesti

Joksimović: Srbija spremna za 5 poglavlja sa EU, a očekuje otvaranje barem tri
Foto: Dado Đilas

Ministarka Srbije za evropske integracije

Joksimović: Srbija spremna za 5 poglavlja sa EU, a očekuje otvaranje barem tri

Politika

BEOGRAD - Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović je danas izjavila da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, a da očekuje da se bar još tri otvore pre kraja predsedavanja Bugarske Savetom EU, 30. juna.

Do sada je u tim pregovorima otvoreno 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a Srbija je, rekla je ministarka, u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Joksimović je to, kako je saopštila Vlada, rekla danas u Beogradu na sastanku s delegacijom Parlamenta Holandije. Ministarka i gosti iz Holandije su naglasili značaj nastavka reformi u vezi s temama poglavlja 23 i 24 kao i važnost reforme pravosuđa, kao i suzbijanja kriminala i korupcije, a jačanja manjinskih prava i medijskih sloboda, piše u saopštenju.

Članovi delegacije Odbora Parlamenta Holandije za evropske poslove su, kaže se takodje, ocenili da rezultati reformi u srbiji, daju pozitivne rezultate.

Gosti iz Holandije su naglasili da je Srbija odnosom prema migrantskoj krizi, prema bezbednosnim i drugim pitanjima u regionu i u EU, "potvrdila da je kredibilan i aktivan partner EU".

Potvrdili su da će Holandija, "u skladu sa striktinim, ali fer pristupom, nastaviti da podržava evropski put Srbije" i konstatovali da se dobri bilateralni odnosi mogu unaprediti.

Joksimović je delegaciju iz Holandije obavestila o toku pripreme Srbije za pristupanje EU i govorila o medjudržavnoj saradnji, i o reformama koje se

sprovode u Srbiji.

Ocenila je da je nedavni izveštaj Evropske komisije o proširenju "prepoznao i jasnu opredeljenost Srbije ka procesu pristupanja, ali i rezultate koji su ostvareni kroz reforme".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...