SAMIT U SOFIJI: Vučić razgovarao sa ambasadorom Španije
Foto: Predsedništvo Srbije

Samit EU - zapadni balkan u sofiji

SAMIT U SOFIJI: Vučić razgovarao sa ambasadorom Španije

Politika -

SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa ambasadorom Španije u EU, Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju.

Španija je, naime, jedina članica Evropske unije, čiji premijer Marijano Rahoj ne učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, već tu zemju predstavlja ambasador Garsija.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Razlog za Rahojev izostanak je Kosovo. Španski premijer kategorički je odbio da sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom samoproglašene "države Kosovo", da se fotografiše ili razgovara sa njima.

Španija je, inače, jedna od pet zemlja EU koja nije priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i činjenica da će samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji prisustvovati i predstavnici privremenih kosovskih institucija, razlog je zbog kojeg je Rahoj odbio da prisustvuje tom skupu.

Rahoj je juče boravio u Sofiji, kada se sastao sa lokalnim liderima i prisustvovao svečanoj večeri.

Samit u Sofiji je organizovan po tzv. Gimnih formatu, koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona. Prisustvo predsednika Srbije Vučića na samitu privlači veliku pažnju medija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track