PREDLOG ZAKONA O IZGRADNJI JEFTINIH STANOVA U SKUPŠTINI: Poslanici pitali o KiM, gej brakovima, spoljnoj politici
Foto: Zorana Jevtić

podneto je 619 amandmana

PREDLOG ZAKONA O IZGRADNJI JEFTINIH STANOVA U SKUPŠTINI: Poslanici pitali o KiM, gej brakovima, spoljnoj politici

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas vladu da li planira da legalizuje gej brakove i omogući im usvajanje dece, kako su finansirani mediji u 2017. godini, kao i da li je došlo do promene u spoljnoj politici.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadunović pitao je ministarstvo odbrane da li je bilo preleta bespilotnim letelicama iznad teritorije Srbije, kada i koliko, da li su bile u izviđačkoj misiji, ili su imali oružje, kao i da li je zbog toga upućen demarš i kome.

Vukadinovića je interesovalo i da li su tim povodom preduzete neke mere.

Vukadinović je imao pitanje i za premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića u vezi sa spoljnom politikom Srbije jer, kako smatra, izjave predsednika Srbije "kao da se ne slažu sa onim što je politika Vlade".

"Kako razumeti izjave kako su svi upropastili Kosovo, da je Knez Lazar izgubio bitku, pominjanje 1999. godine? To se može shvatiti kao priprema terena za konačnu kapitulaciju", ocenio je Vukadinović i dodao da je skupština mesto na kome treba da se vode razgovori o tome.

Jovana Jovanovića iz Kluba samostalnih poslanika interesovalo je u kojim rokovima i koje mere vlada planira da preduzme kako bi otklonila nedostatke u vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija ili će se, kako kaže, s druge strane odustati od EU.

Poslanica Dosta je bilo Ana Stevanović pitala je šefa BIA Bratislava Gašića zašto se, kako tvrdi, odugovlači sa bezbednosnom proverom poverenika Rodoljuba Šabića i ne izdaje mu se bezbednosni sertfikat koji mu je potreban za obavljanje posla.

Sertifikat mu je, kaže Stevanović, potreban da bi mogao da pristupi dokumentima i postupa u skladu sa nadležnostima koje ima.

Ona je pitala premijerku i predsednika kada će biti upućen predlog zakona o načinu obračuna penzija, odnosno kada će penzije koje su umanjene penzionerima biti vraćene.

"Koje su smetnje da se penzije vrate na staro? Ne može se ukidanjem prava jednoj kategoriji, davati pravo drugoj. Diskriminacija je protivustavna", rekla je ona.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je zatražio od ministra kulture da mu dostavi pismeno odgovor o svim konkursima za medije sprovedenim u 2017. godini.

Aleksić želi da zna ko je i koliko sredstava dobio, po kojim kriterijuma, koji su mediji odbijeni i zbog čega, a pitao je i premijerku Anu Brnabić da mu dostavi informaciju koja su javna preduzeća, agencije i ministarstva platili reklamiranje u medijima prošle godine.

Marijan Rističević sa liste SNS pitao je nadležne da li je tačno da je Aleksić, dok je bio predsednik opštine Trstenik, svoju suprugu zaposlio na TV Trstenik.

Pitanja su imali i poslanici Dveri, pa je tako Marija Janjušević želela da zna da li će "predsednik Srbije Aleksandar Vučić održati obećanje i predvoditi Paradu ponosa u septembru".

Ona je pitala vladu da li planira da legalizuje gej brakove i omogući im usvajanje dece.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je zašto je problem da se dodeli diplomatski status zaposlenima u srpsko-ruskom humanitarnom centru, a osvrnuo se i na evropski put Srbije, rekavši da se nijedna država nije odrekla svoje teritorije zarad članstva u bilo kojoj organizaciji.

Gordana Čomić iz DS zatražila je od premijerke Ane Brnabić plan rada od juna do decembra u vezi sa evropskim integracijama, uz napomenu da je to uobičajeno u zemljama kandidatima.

Podsetila je da spoljnu politiku vodi Vlada Srbije i ukazala da je premijerka jedina koja zvancicno može da obavesti parlament o trenutnim odnosima Beograda i Prištine.

Poslanici će posle toga nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za snage bezbednosti. Na taj predlog zakona podneto je 619 amandmana, a poslanici su juče, kada je počela rasprava u pojedinostima, razmotrili 167.

Među amandmanima ima dosta gotovo istovetnih amandmana poslanika Srpske napredne stranke, u kojima se navodi da se "donošenjem zakona obezbedjuje sveukupan razvoj Srbije s posebnim osvrtom" na unapređenje poljoprivrede, borbu protiv korupcije, unapredjenje javnog zdravlja, unapredjenje privrednog rasta, ekonomske razmene...

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track