PROVOKACIJA LIDERA BOŠNJAČKIH STRANAKA: Bošnjaci se naoružavaju, Bakir i Suljo prave islamsku državu
Foto: Marina Lopičić, EPA

Provokacija lidera bošnjačkih stranaka

PROVOKACIJA LIDERA BOŠNJAČKIH STRANAKA: Bošnjaci se naoružavaju, Bakir i Suljo prave islamsku državu

Politika -

Izetbegovićevo tajno gomilanje oružja i Ugljaninovi pozivi na otcepljenje Sandžaka u direktnoj su vezi i predstavljaju ozbiljne pretnje po region, upozorava Galijašević

Tajno naoružavanje u BiH po nalogu lidera SDA Bakira Izetbegovića i pretnja Sulejmana Ugljanina, lidera SDA u Srbiji, da Sandžak mora dobiti autonomiju u direktnoj su vezi i imaju za cilj stvaranje islamske države, ocenjuje politički analitičar Dževad Galijašević.

foto: Beta/Miloš Miškov

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, kaže za Kurir da celu tu situaciju treba shvatiti ozbiljno. Na pitanje da li su Ugljaninove pretnje i tajno naoružanje u BiH u direktnoj vezi i da li te pretnje, i od strane Ugljanina i iz BIH, treba shvatiti ozbiljno, Dačić navodi:

foto: Dragana Udovičić

- Treba ih shvatiti veoma ozbiljno. Nikakvo narušavanje stabilnosti i bezbednosti Srbije se neće dozvoliti.

Depeše stranih obaveštajnih službi do kojih je došla RTRS pokazuju da namenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi i skladištenju teškog naoružanja i municije.

- To oružje se skladišti u delovima FBiH koje kontrolišu muslimani. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta gde se čuva teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Još 2012. tajno je izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice velikog dometa, dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih - navodi se u dokumentu zapadnih službi, kao i da za ove lokacije zna mali broj ljudi bliskih Bakiru Izetbegoviću.

Kad se na to doda Ugljaninova izjava od pre nekoliko dana da Balkan neće imati mira dok Sandžak ne dobije autonomiju, jasno je, ocenjuje Galijašević za Kurir, da lideri SDA u Srbiji i BiH žele stvaranje vlastitog društva. - Ugljanin i Izetbegović su jedno. Bojim se da ovo nije avanturizam dvojice fanatika. Sve ovo je pretnja. Alija Izetbegović je ranije definisao u svojoj deklaraciji - stvaranje islamskog društva, stvaranje islamske vlasti i posle toga stvaranje islamske države. Ugljanin i Izetbegović idu korak po krak ka islamskoj državi. Njih dvojica u Bosni vide Sjenicu, Novi Pazar i Tutin - kaže Galijašević i dodaje:

- Treba ozbiljno shvatiti Ugljaninovu priču o autonomiji s jedne strane i naoružavanje u BIH sa druge strane, jer sve je to deo iste priče. Oni žele da naprave islamsku državu i sada je, procenili su, pravi momenat. Koriste nove geopolitičke aktivnosti - sukob administracije SAD sa administracijom EU, pritiske na region, rešavanje pitanja Kosova, pritisak na RS za svoj naum. Ugljanin nije bio dostupan na broj poznat redakciji.

Kurir.rs/K.Blagović

Foto:

Ričard Mur: Ne špijuniramo Dodika, nismo Džejms Bond

Predsednik RS Milorad Dodik ponovio je da u BiH dolazi 40 britanskih obaveštajaca, čiji je cilj jačanje centralizacije BiH, a ne sprovođenje fer i poštenih izbora u oktobru.

S druge strane, direktor za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričard Mur izjavio je da iz njegove zemlje u BiH stiže 40 vojnika sa zadatkom da nadgledaju bezbednosnu situaciju, a ne da špijuniraju. Mur je rekao da su "besmisleni" navodi da su britanski vojnici koji dolaze u BiH "špijuni koji obavljaju prikrivene operacije u stilu Džejmsa Bonda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track