MILOŠEVIĆ NA DANAŠNJI DAN IZRUČEN HAGU: Znate li da je danas Vidovdan? LEGIJA PLAKAO I TRAŽIO RAKIJU, SLOBODAN SE BRIJAO KISELOM
Foto: Printscreen YouTube

NA DANAŠNJI DAN

MILOŠEVIĆ NA DANAŠNJI DAN IZRUČEN HAGU: Znate li da je danas Vidovdan? LEGIJA PLAKAO I TRAŽIO RAKIJU, SLOBODAN SE BRIJAO KISELOM

Politika -

Na današnji dan 2001. Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu... Istim helikopterom kojim je doleteo na Gazimestan.

Posle dugih pregovora, bivši predsednik Slobodan Milošević našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom.

Oko 19 časova, stigli su na Banjicu, gde su ga čekala tri helikoptera, ali i Kevin Kurtis, istražilac Međunarodnog tribunala. Bio je tu i novi ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, koji je želeo da zna koliko će vremena trebati da se Milošević odmah pošalje van zemlje. Kurtis je rekao – 20 minuta.

foto: Sloboden Pečat

Mihajloviću je to bilo previše. Ali prava su morala da mu budu pročitana, insistirao je Kurtis. Ovo mora da bude pravo hapšenje, kazao je, sve dok se neko nije dosetio da predsednik Vojislav Koštunica uopšte ne zna šta se događa.

Igrao je svoju igru

Kurtis je izašao da sačeka Miloševića. Haški optuženik je izašao i sa podsmehom rekao: „Svaka vam čast. Možete da platite ove ljude“, pokazujući na zatvorske čuvare. Upravo će tu, dok je zalazilo sunce, Kurtis pročitati Miloševiću njegova prava i optužnicu.

Bivši predsednik je igrao neku svoju igru: prekidao je prevodioca tražeći mu cigaretu i raspitujući se gde je naučio tako dobro da govori engleski. Onda je, na putu do helikoptera, ponovo zastao.

„Znate li da je danas Vidovdan, Srbi“, zapitao je.

Potom se prebacio na engleski.

"Doživela sam to kao sramotu, da sa kesom na glavi bude isporučen", kaže funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović. "Znam da sam ga pitala zašto se skloni negde, bilo je prijatelja koji su mu nudili pomoć... Govorio je da neće da ode od svog naroda".

Ona navodi i da je u vili "Mir" nestalo struje i vode, da se Milošević "brijao kiselom vodom", kao i da je "hteo je da pristojan ode u zatvor".

Aktuelni aktivista SNS Siniša Vučinić kaže su oko vile "Mir" bile "narodne straže", kao i da je imao u svojoj glavi scenario da ispred skupi 100.000 ljudi i "onda niko ništa ne bi mogao".

foto: Profimedia/Printscreen Youtube

"Legija je bio tu, plakao je, plakao kao malo dete, tražio je da mu se sipa rakija... Tražio sam od Slobodana Miloševića da Čedomira Jovanovića držimo kao taoca. Jovanović je počeo da plače: 'Nemojte, gospodine predsedniče, nemojte to dozvoliti...'", kaže Vučinić.

"Do jednog momenta su ga čuvale Kobre, onda su u dogovoru Pavkovića i Zorana Đinđića oni povučeni", navodi advokat Toma Fila. "Onda su probali da naprave neku barapsku kombinaciju da kriminalci takozvane 'Surčinske grupe' upadnu, prodaju ga za nagradu i da država tako nema ništa s tim".

foto: Pritnscreen/Instagram

On navodi da je to bila najduža noć u njegovom životu:

"Bio sam na frontu, u Bosni, a pre toga u RS i Krajini, bio sam najbliže smrti te noći", kaže Fila.

U jednom trenutku Slobodan Milošević dao je izjavu za radio B92.

"Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovde i vrlo sam dobro... Očekujem da se ova priča završi dobro, a to znači u korist našeg naroda", rekao je Milošević.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vidovdan za Srbiju sudbonosan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track