BELI PREVESLAO GLASAČE: Otvorio kafić u centru Beograda! KONOBARI ULAZE KROZ PROZOR!?
Foto: Zorana Jevtić

BELI PREVESLAČEVIĆ

BELI PREVESLAO GLASAČE: Otvorio kafić u centru Beograda! KONOBARI ULAZE KROZ PROZOR!?

Politika -

Kafedžija Nekadašnja senzacija na predsedničkim izborima digla ruke od politike i preletela iz politike u ugostiteljstvu

Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, očigledno je digao ruke od politike jer je u centru Beograda otvorio kafić. Iako se očekivalo da će on iskoristiti veliku podršku građana sa prošlogodišnjih predsedničkih izbora, on je taj politički kapital prokockao.

Birači su tako još jednom iznevereni od opozicionog lidera od koga su mnogo očekivali, a on je sa preostalim kapitalom u džepu otišao u kafedžije. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da ga ovakav epilog uopšte ne iznenađuje.

- Preletačević je politički akter koji je dobio ogromno poverenje na konto razočaranosti birača u političke elite. Kao što nisu njime bili opčinjeni, nisu sada njime ni previše razočarani. On je bio samo privremena moda i odmah se videlo da to ne može da preraste u čvršću organizaciju. Bilo pa prošlo, i ništa više - ocenjuje naš sagovornik.

Kada je parodija koju je Maksimović osmislio uspešno prošla na lokalnim izborima u Mladenovcu, fiktivni lik Preletačevića napravio je prošle godine senzaciju na predsedničkim izborima i bio trećeplasiran kandidat. U jednom trenutku je unutar pokreta došlo do rasula, jer se deo članstva protivio velikim apetitima Belog i ekipe, insistirajući da ova priča ostane na nivou lokala. Ove godine se dogodio i konačan debakl na beogradskim izborima, pa su ostali van gradske skupštine.

Maksimović je kafić u srcu Beograda nazvao "El Prezidente" i, kako smo se uverili na licu mesta, ubrzano se radi na sređivanju enterijera. On je biznis smestio pod okrilje novog udruženja Pet zvezdica, koje je osnovano 25. maja i registrovano za "otkrivanje i razvoj talenata iz raznih sfera društvenog života". Posle deset dana, udruženje je dobilo i rešenje da može da obavlja "usluge pripremanja i posluživanja pića".

Maksimović nije odgovarao na naše pozive, ali se u poslednjem javnom istupu žalio na svoj materijalni status:

- Živim od ušteđevine, koje više nema, zaradio sam je u Švajcarskoj za tri-četiri meseca. Jako teško živim, prijatelji mi izlaze u susret, u pitanju su samo dugovi za koje gledam da ne budu veliki. Ne mogu nigde da nađem posao - rekao je on.

Pitanje odakle Maksimoviću novac postavljali su i mnogi na društvenim mrežama koji su videli fotografiju na kojoj on sa prijateljima nazdravlja pivom u letnjoj bašti svog novog "gnezda". Baštenska garnitura je ubrzo sklonjena jer se još čeka dobijanje dozvole.

Dejan Mitrović

Nismo izneverili birače

Dejan Mitrović, zastupnik udruženja Pet zvezdica, kaže da glasači Preletačevića nisu iznevereni ovakvim zaokretom.

- Nismo nikoga izneverili. I dalje se držimo naše misije. Znate, ne možete kriviti nekoga ako shvati da nema dovoljan kapacitet da menja stvari onako direktno koliko bi voleo. Dakle, modus delovanja je promenjen, ali smo na istom putu - naglašava on, ne želeći da otkriva koliko novca je uloženo za pokretanje nove delatnosti.

Vratolomije

Konobari ulaze kroz prozor

Zgrada u čijem su suterenu prostorije kafića zaključana je i ulazi se isključivo putem interfona. Zbog toga je, prema rečima konobara iz susednih kafića, ovih dana bilo pravih vratolomija.

- Dok je bašta bila postavljena na ulici, usluživanje je bilo hit, jer su se pića do stolova doturala bukvalno kroz prozor. Radili su nekoliko dana i ne znam zašto su se povukli - ispričao nam je jedan radnik obližnjeg lokala.

(E. K./ Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Došao niotkuda i napravio rusvaj na političkoj sceni: Ko je Beli, a ko Luka Maksimović?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track