Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ:  Ostajem pri svom stavu, nije vreme da papa dođe u Srbiju
Foto: Marina Lopičić

nema promene

PATRIJARH IRINEJ: Ostajem pri svom stavu, nije vreme da papa dođe u Srbiju

Politika

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej kazao je da i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju.

 

"Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome", rekao je patrijarh Irinej. 

 

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

 

"O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne", kazao je patrijarh Irinej.

 

foto: Reuters

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je "zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga".

 

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dodje u Beograd.

 

Prema navodima lista, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...