Uče nas o EU, a beže iz nje
Foto: Fonet Marija Đoković

"Otcepljeni" London nam drži predavanja o evropskim integracijama

Uče nas o EU, a beže iz nje

Politika -

Nema nikakve logike da se o evropskoj budućnosti Srbije razgovara u zemlji koja je odlučila da istupi iz Unije, smatraju sagovornici Kurira

Poslednji samit na kojem se kroji evropska sudbina zapadnog Balkana ogolio je do apsurda sasvim novu situaciju u svetskoj politici. Sagovornici Kurira smatraju da je to što je London odabran za mesto okupljanja svetskih moćnika van svake pameti jer su zvaničnici Srbije i ostalih država kandidata primorani da u zemlji koja izlazi iz EU razgovaraju o sopstvenoj evropskoj perspektivi. Šef diplomatije Ivica Dačić je, kao direktni učesnik na londonskom samitu, otvoreno rekao da je prisustvovao predstavi.

- Svuda oko nas su različite vrste predstava, između ostalog, i ovo je jedna predstava, da mi u zemlji koja izlazi iz EU razgovaramo o evropskim integracijama zapadnog Balkana - rekao je Dačić, koji je poručio zvaničniku Evropskog parlamenta Eduardu Kukanu:

- Ili ćete nas primiti u EU, ili ćete se raspasti.

Bivši diplomata Živadin Jovanović smatra da nema nikakve logike da London drži lekcije Beogradu o evropskim integracijama.

foto: Nebojša Mandić

- Sasvim je nelogično da neko ko ocenjuje da EU nije njemu u interesu propagira i nameće drugima da uđu u Uniju, i to, kada je reč o Srbiji, po svaku cenu, čak i po cenu odricanja od KiM. To govori da Britanija vodi sebičnu politiku i da se i dalje ponaša kao imperija, i to ne samo u odnosu na Balkan već i u odnosu na EU, koju napušta - objašnjava Jovanović.

Za potpredsednika Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića poslednji samit u Londonu je neobičan i po mestu sastajanja, ali i nekim drugim stvarima.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

- Sasvim je neuobičajeno da se Berlinski proces nastavlja u Britaniji, koja je istupila iz Unije. Možemo samo da se čudimo, jer ne treba se zamajavati. Britanci će se uvek pitati za Balkan, bili oni u EU ili ne. I ovaj samit je potvrdio da Berlinski proces postepeno atrofira i da se mora redefinisati, a tu pre svega mislim na jačanje uloge Nemačke i Francuske u njemu. Na kraju krajeva, nismo mi Britancima objektivno ni prioritet. Oni se bave bregzitom pre svega - ocenjuje naš sagovornik.

Kurcšlus

Učesnici samita ostali bez domaćina

Učesnici samita ostali su bez domaćina zbog iznenadne ostavke šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona!

- Potvrdilo se da, gde god se okupe svi iz regiona, dođe do nekog kurcšlusa. Džonson nije ni došao na skup jer je podneo ostavku. Da odemo i u neke druge zemlje - predložio je Dačić.

Slobodan Stupar

Fingiranje i zamajavanje

Novinar i dugogodišnji dopisnik BBC Slobodan Stupar izjavio je da je serija samita zapadnog Balkana zamišljena kao "fingiranje" procesa pridruživanja EU i ocenio da je to "vrsta zamajavanja lidera zapadnog Balkana da će nešto biti od evropskih integracija".

- Pre toga je jasno rečeno da se Evropa neće širiti do daljeg. Da ne bi došlo do velikog nezadovoljstva na prostoru zapadnog Balkana, oni su izmislili, tj. Angela Merkel, da se iz godinu u godinu sastajemo i pokušavamo da damo labavu nadu - smatra Stupar.

Ivana Kljajić/ Foto: Fonet Marija Đoković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track