Najnovije vesti

ĐURIĆ: Razumljiva nervoza Prištine, nije sve po njihovoj volji
Foto: Marina Lopičić

gube tlo pod nogama

ĐURIĆ: Razumljiva nervoza Prištine, nije sve po njihovoj volji

Politika

BEOGRAD - Nervoza Prištine je razumljiva jer se stvari posle jako dugo vremena ne odvijaju sasvim po volji tamošnje separatističke političke elite, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je rekao da se tu ne radi samo o demonstracijama sile i pretnjama silom, već da su se u kratkom periodu desila dva slučaja ranjavanja srpskih mladića, što se nije desilo nekoliko godina, jer je Priština imala interes i volju da se takve stvari ne događaju.

"Ovo je pokazatelj da oni gube tlo pod nogama, ali problem je što su žrtve tog političkog tektonskog pokreta u Prištini naša deca", rekao je Đurić.

Povodom nedavnog hapšenja petorice Srba, kazao je da je nebitno da li se kosovski premijer Ramuš Haradinaj izvinio premijerki Srbije Ani Brnabić ili izrazio žaljenje, već da je bitno da su Srbi nakon odlučnih poruka iz Beograda oslobođeni.

"Verujem da su oslobađanju Srba doprinele poruke predsednika (Aleksandra) Vučića vezane za dijalog, ali i energična javna reakcija Ane Brnabić na samitu sa liderima regiona i Evrope", ocenio je Đurić.

Upitan da li se strahuje da bi vojska Kosova mogla da bude formirana, Djurić ponavlja da je Srbija protiv formiranja nove vojske na svojoj teritoriji, kao i da je to stav i Srpske liste i većine Srba na KiM.

Prema njegovim rečima, "zastrašeni ili potkupljeni pojedinci srpske nacionalnosti" ne treba da daju alibi onima koji žele da realizuju taj projekat, izjave zapadnih diplomata i predstavnika NATO koji podržavaju formiranje takozvane kosovske vojske insistiraju da se to dogodi u skladu sa ustavom koji je na snazi u Prištini, što bi moralo da podrazumeva saglasnost srpskih političkih predstavnika.

"Te saglasnosti u ovom času nema, niti će je biti", rekao je Đurić.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Đurić je rekao da Beograd od njega očekuje kompromis koji bi svima omogućio da žive i razvijaju se u miru, ali da to ne zavisi samo od Beograda.

Kako je rekao, ni jedan međunarodni problem koji polarizuje svetsku javnost ne može da se reši bez saglasnosti ključnih aktera i dijalog Beograda i Prištine ulazi u fazu kada će otvorena pitanja u svetu morati da se rešavaju dogovorom.

"Koji god aspekt pitanja KIM da posmatrate, viši stepen jedinstva nego u ranijim istorijskim periodima i snažan unutrašnji legitimitet i godinama sticani kredibilitet predsednika Vučića, koji doprinosi i ugledu Srbije, naši su dodatni aduti u ovom procesu", zaključio je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...