Đenero: Tadić kao Vili Brant

komentar

Đenero: Tadić kao Vili Brant

Politika -
Đenero je potez Tadića uporedio sa potezom Vilija Branta koji je ukinuo "Halštajnovu doktrinu" po kojoj je Zapadna Nemačka prekidala diplomatske odnose sa svakom državom koja je priznala Istočnu Nemačku, jer je zastupala koncert jedna Nemačke

ZAGREB - Dolazak lidera DS Borisa Tadića u Dubrovnik i njegovo rukovanje s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, otvorio je put za sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjaga, izjavio je politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero.

On je ocenio da je Tadićev potez državnički potez koji je učinjen u prvom momentu kad je ga mogao učiniti i menja poziciju u kojoj će svi drugi nosioci politike u Srbiji donositi odluke.

"Tadić je kolegama kojima je prepustio izvršnu i predstavničku vlast otvorio puno veću političku nišu za delovanje i otvorio put prema sastanku Nikolića i Jahjage, jer kad se on rukovao s kosovskim premijerom, sastanak dva predsednika ne bi više bio problematičan kakav je bio do danas", rekao je Đenero.

On smatra da reakcije na dolazak Tadića u Dubrovnik na Kroacija samit ne treba naročito da zabrinjavaju, jer on nije ni na jednoj državnoj funkciji, niti ima cilj nove političke dužnosti i karijere, dok kao bivši predsednik - ostaje državnik.

Đenero je potez Tadića uporedio sa potezom Vilija Branta koji je ukinuo "Halštajnovu doktrinu" po kojoj je Zapadna Nemačka prekidala diplomatske odnose sa svakom državom koja je priznala Istočnu Nemačku, jer je zastupala koncert jedna Nemačke.

"Brant je počeo s politikom koja je Nemačku iz države koja se zatvarala prema istočnom bloku učinila državom s proaktivnim odnosom prema istočnom bloku, a u evropskim strukturama preuzela primat politike prema istočnom bloku čime je odigrala važnu ulogu u slomu komunističkog poretka i ujedinjenja Evrope", rekao je Đenero.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track