DAČIĆ U VAŠINGTONU: Srbija posvećena verskim slobodama, na Kosovu na udaru Srbi, SPC i naše kulturno-istorijsko nasleđe
Foto: Zorana Jevtić

Ministarska konferencija o verskim slobodama

DAČIĆ U VAŠINGTONU: Srbija posvećena verskim slobodama, na Kosovu na udaru Srbi, SPC i naše kulturno-istorijsko nasleđe

Politika -

VAŠINGTON - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Vašingtonu da pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode, ali da takva situacija nije prisutna i na Kosovu i Metohiji te da tamo sistemskim naporima treba podići svest o verskim slobodama.

U obraćanju na Ministarskoj konferenciji o verskim slobodama, a na poziv državnog sekretara SAD-a Majka Pompea, Dačić je rekao da su u našoj južnoj pokrajini nažalost, "delovanjem privremenih organa lokalne samouprave, pripadnici srpskog naroda, njihova crkva i njihovo kulturno-istorijsko nasleđe pod udarom većinskog stanovništva i njihove šovinističke ideologije već gotovo dve decenije".

foto: AP / J. Scott Applewhite

"Podsetiću da su od juna 1999. pođednako na udaru svi elementi prisustva srpske zajednice i istorije - ljudi živi i mrtvi (rušenje grobalja), kulturna baština, crkve i manastiri, uz uništavanje i druge vidove devastacije verskih, kulturnih, istorijskih tragova slovenstva i pravoslavlja, uključujući verbalne i fizičke napade, pa i ubistva sveštenika Srpske pravoslavne crkve", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsetio da su od četiri izuzetna verska objekta koja se nalaze na listi svetske baštine UNESKO, a to su Pećka patrijaršija, te manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, opstala samo tri, jer su bila pod punom fizičkom zaštitom NATO snaga, tj. KFOR-a.

"Još je tragičnije stanje prava na veroispovest srpskog stanovništva, gde ono direktno zavisi od sredine u kojoj se verski objekat nalazi. Tako je pravo i sloboda na verske obrede poput krštenja, venčanja, pričešća, sahrane ili pomena - i uopšte kad je reč o molitvi pravoslavnih vernika, obezbeđeno samo u crkvama i manastirima koji se nalaze u sredinama sa većinskim ili pretežno srpskim stanovništvom", istakao je Dačić.

foto: Vladimir Šporčić

Mora se shvatiti, ukazao je, da objekti Srpske pravoslavne crkve na KiM nisu muzeji, niti spomenici, već su deo koncepta žive crkve, koja je uvek dostupna i na usluzi vernicima - hramom, sveštenstvom i monaštvom.

Isto tako, napomenuo je, posete raseljenog srpskog stanovništva svojim crkvama i manastirima ne smeju se smatrati hodočašćem, i to nisu posete stranaca, već dolasci vernika koji žele da se pomole, da zapale sveće, da obiđu grobove svojih predaka i bližnjih. "Zato je za unapređenje verskih sloboda u pokrajini potrebno promeniti pristup i odustati od negiranja, minimiziranja i relativizovanja kontinuirane netolerancije većinske zajednice i njenih institucija, što treba da prate sistematski napori za podizanje svesti o pravu drugih da slobodno i neometano ispovedaju svoju veru", istakao je šef srpske diplomatije.

On je u svom obraćanju naglasio da Srbija prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica, ali da u njoj istovremeno deluje čak 28 verskih zajednica na osnovu Zakona o crkvama i verskim zajednicama koji im garantuje sva prava i prunu versku i kanonsku jednakost.

Srbija je, ukazao je Dačić, naročito posvećena tome da omogući ostvarivanje tog osnovnog ljudskog prava u svim domenima života i to čini kroz puno poštovanje zakona, ali i kroz poštovanje svih međunarodnih normi i standarda u oblasti vera, smatrajući pravo na veroispovest jednim od ključnih ljudskih prava.

foto: Zorana Jevtić

"Pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode i mi nemamo nijednu informaciju ni prijavu o bilo kakvom osporavanju ili kršenju verskih sloboda", naveo je šef srpske diplomatije.

Ova prava odnose se, naveo je, kako na individualno i kolektivno ispoljavanje vere unutar samih crkava i verskih zajednica, tako i u odnosima sa drugim crkvama i verskim zajednicama i državnim organima.

"Naša perspektiva budućih odnosa među crkvama i verskim zajednicama je takva da možemo sa sigurnošću tvrditi da će se i u budućem periodu, kroz međuverski dijalog koji se vodi na svim nivoima u Srbiji i brigu države o ostvarivanju ljudskih prava u skladu sa najvišim svetskim standardima, ova prava ostvarivati bez negativnih pojava", zaključio je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja