Najnovije vesti

DAČIĆ: Država će dati potrebnu dokumentaciju za tužbe zbog osiromašenog uranijuma (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar u Spomen-sobi kosmetskim žrtvama

DAČIĆ: Država će dati potrebnu dokumentaciju za tužbe zbog osiromašenog uranijuma (FOTO)

Politika

BEOGRAD - Država će dati svu dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje tužbi građana zbog bombardovanja NATO, municijom sa osiromašenim uranijumom, 1999. godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Spomen sobi kosmetskim žrtvama, Dačić je rekao da nije informisan dokle se stiglo u vezi sa tim tužbama koje planiraju da podnesu udruženja porodica i građani.

Šef srpske diplomatije naveo je da su takve pojedinačne tužbe podnošene u Italiji, a da su ih podnosili vojnici koji su bili u mirovnim misijama na KiM, u sredinama koje su bile gađane municijom sa osiromašenim uranijumom.

"Tužili su svoju državu zato što su ih slali tamo", kaže Dačić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio i da je Srbija ranije pokušavala da tuži NATO zemlje zbog bombardovanja, da su i u Srbiji vođeni procesi, ali da su posle 5. oktobra ti procesi obustavljeni, kako bi, kaže, Havijer Solana mogao da dođe u Srbiju.

Naveo je i da je Srbija svojevremeno podnela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu koji je odbio nadležnost u tom slučaju.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ostalo je da se vidi da li je moguće da pojedinici pokretnu tužbe u pojedinim državama", rekao je Dačić i dodao da je to možda najbolji način i put.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...