Najnovije vesti

GENERAL MAJOR MARK BARTMAN: Uskoro i civilna saradnja Srbije i Nacionalne garde Ohaja
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

razvoj veza

GENERAL MAJOR MARK BARTMAN: Uskoro i civilna saradnja Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Politika

VAŠINGTON - Kada smo započeli partnerstvo, inicijalno je to bila vojno-vojna saradnja i ona je i dalje primarni fokus, ali počinjemo da pronalazimo načine da je razvijemo u civilno-civilna partnerstva, izjavio je general-major Mark Bartman koji će predvodi delegaciju Nacionalne garde Ohaja koja 3. septembra dolazi u tradicionalnu, godišnju posetu Srbiji.

 

Saradnja, koja traje već 12 godina, ove jeseni treba da dobije novu dimenziju.

General-major Mark Bartman je sa Nacionalnom gardom Ohaja bio u Srbiji više puta. Tokom predstojeće posete, pridružiće mu se i civilni zvaničnici iz ove američke savezne države, prenosi Glas Amerike.

 

Bartman navodi da je priča o početku nalaženja načina da se razviju civilno-civilna partnerstva, počela pre dve godine, kada je obeležavana 10. godišnjica saradnje i kada je ambasador Srbije Djerđ Matković posetio Ohajo.

 

"Tako da kada budemo dolazili u posetu u septembru, sa nama će biti i gradonačelnica Saut Juklida, povodom bratimljenja tog grada sa Kraljevom. Verujem da će to biti jedinstvena prilika da uradimo nešto u vezi sa tim", kaže Bartman, prenosi VOA.

 

Komandant Nacionalne garde Ohaja ističe da će najbolja prilika za civilno-civilnu saradnju biti u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i kulturne razmene.

 

"Imamo oko 11 miliona stanovnika u Ohaju, i mnogo univerziteta. Naš odsek za visoko obrazovanje, a imam odličan odnos sa kancelarom, koji je kao i ja član guvernerovog kabineta, tako da razgovaramo s njima o proširenju tih veza", naveo je on.

 

"Ohajo Stejt je na neki način vodeći univerzitet, najveći u državi, tako da je prirodno poceti s njim, ali trebalo bi da budemo u mogućnosti da to proširimo na svaki univerzitet zainteresovan za takvu saradnju, a mislim da bi to bilo odlično", istakao je Bartman.

 

On kaže da je uzbuđen zbog dolaska u Srbiju, između ostalog i zbog toga što u poslednje dve godine nije prisustvovao ceremoniji promocije podoficira, koja se tradicionalno dešava u vreme posete delegacije iz Ohaja, a raduje se i nastavku izuzetno uspešne vojne saradnje.

 

"Nadamo se da ćemo moći da imamo više zajednickih vežbi u kojima Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja mogu da prikažu svoju ekspertizu širom sveta. Mislim da je sjajno za moje vojnike da mogu da učestvuju u globlanoj zajednici da bi razumeli kako drugi ljudi žive i kako se suočavaju sa svakodnevnim problemima", rekao je general Bartman.

 

Delegacija Nacionalne garde Ohaja boraviće u Srbiji od 3. do 9. septembra. Zvanična ceremonija bratimljenja Kraljeva i Saut Juklida zakazana je za 7. septembar, a dan kasnije se održava promocija podoficira Vojske Srbije u Beogradu, navodi VOA.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...