Najnovije vesti

NOVA PROVOKACIJA ALBANACA U ĐAKOVICI: Digli se na protest, Srbi ne mogu u rodnu Đakovicu ni na svoju slavu Veliku Gospojinu (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

hoće da zastraše

NOVA PROVOKACIJA ALBANACA U ĐAKOVICI: Digli se na protest, Srbi ne mogu u rodnu Đakovicu ni na svoju slavu Veliku Gospojinu (FOTO)

Politika

PRIŠTINA - U Đakovici na Kosovu u toku je protest zbog najavljenog dolaska Srba.

 

Učesnici protesta nose parole "Nema mira bez pravde" i "Krv albanske dece ubijenih od strane Srbije se ne poklanja". Među organizatorima protesta je i Udruženje "Pozivi majki", koje se otvorenim pismom obratilo Hašimu Tačiju i zatražilo da se onemogući poseta raseljenih Srba .

Tači je juče u odgovoru na zahtev osnivača Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić da se omogući poseta crkvi i kućama raseljenih kazao da je nezamislivo i neprihvatljivo da neko gazi pravo i ne dozvoli Srbima da posete verske objekte kako u Đakovici takođe i svugde po Kosovu.

Tači je danas na Fejsbuku napisao kako sa majkama iz Đakovice i kosovskim majkama deli i oseća bol za gubitak njihovih najdražih. "Garantujem vam, kao i svim građanima Kosova da kriminalci i ubice koji su vršili zločine nikada neće vratiti na Kosovo. Mi nikada nećemo zaboraviti to što smo preživeli. Uz najveće poštovanje pozivam vas na toleranciju i razumevanje. Međutim i u slučaju da postupite drugačije ja ću vas ponovo razumeti i poštovati", napisao je Tači na Fejsbuku.

 

Inače danas prostor oko crkve u Đakovici obezbeđuju jake snage kosovske policije. Ovo je prvi put od raseljavanja u poslednjih 19 godina da oko 300 Srba iz Đakovice neće biti u tom mestu na proslavi gradske slave Velike Gospojine, koju su tradicionalno obeležavali u crkvi, a potom u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, gde sada žive četiri monahinje.

 

Predsednik udruženja Đakovčana Đokica Stanojević rekao je za Politiku da se ne plaše odlaska, ali da "u atmosferi linča i mržnje kao i u odsustvu osude privremenih institucija u Prištini i međunarodne zajednice koje aminuju nekakve spiskove sa imenima i fografijama Srba uz optužbu da su ratni zločinci Srbi, ne žele da rizikuju".

 

(Kurir.rs/Beta/Politika/Foto: 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...